bird
zaterdag 18 mei | 07.02 uur

Groene evenementen bij Het BloemenKabinet in Hurwenen

01-09-2023 14:12
uur
Door: Britta Alink
280823_Bloemenkabinet-LR
In de zomermaanden is het BloemenKabinet op zaterdag geopend van 11:00 tot 15:00 uur. Foto: Gerrit Groeneveld

HURWENEN - Sinds afgelopen november groeit en bloeit er een prachtige pluktuin in het hartje van Hurwenen, tegenover 't Hurns Kerkje. 'Het BloemenKabinet' is een initiatief van tuin- en landschapsarchitect en 'flowerfarmer' Carien van Boxtel uit Zaltbommel.

In het voorjaar stond de tuin vol met kleurige tulpen, narcissen en andere voorjaarsbollen. Nu bloeien de spetterende dahlia's en andere zomerbloemen. Vele vrijwilligers uit Hurwenen en daarbuiten zijn regelmatig te vinden in het BloemenKabinet om Carien te helpen. Dorpsbewoners en voorbijgangers lopen bovendien regelmatig de tuin binnen voor een praatje of om even te genieten van de bloemen. Als het hekje openstaat, is iedereen welkom.

Zomerterras
In de zomermaanden is het BloemenKabinet op zaterdag geopend van 11:00 tot 15:00 uur. Dan is er bovendien een bijzondere pop-up ontmoetingsplaats: 'Het Zomerterras'. De tuin van 't Hurns Kerkje is dan ingericht als sfeervol Frans terras met aanschuiftafeltjes. Vrijwilligers schenken koffie en thee met heerlijke taart van Blik op Gebak van Mineke van Elk uit Hurwenen.

Daarnaast kunnen bezoekers (tuin)boeken ruilen of oogst en zelfgemaakte producten verkopen. Sinds vorige week zijn er ook gezelschapsspelletjes en een sjoelbak beschikbaar. Bij slecht weer blijft het Zomerterras helaas gesloten. Afgelopen zaterdag was er een speciale gast in Hurwenen: de Britse tuinontwerper en presentatrice Arit Anderson van het BBC-programma Gardeners World.

Oogstfeest op 9 september
Naast het wekelijkse Zomerterras organiseert het BloemenKabinet een aantal extra evenementen. Zo was er in april het Tulpenfeest. Op zaterdag 9 september staat het Oogstfeest op het programma en op zaterdag 23 september de Bollendag. Het laatste evenement is de 'Makersmarkt', een 'andere dan andere' Kerstmarkt, op zaterdag 25 november.

Al deze evenementen vinden plaats in en rond het Hurns Kerkje en als het weer het toelaat in Het BloemenKabinet. Voor het Oogstfeest op 9 september zoekt de organisatie nog deelnemers die hun oogst willen showen of verkopen.

Steuntje
"In Hurwenen en omgeving is veel kennis aanwezig over tuinieren en alles wat met 'groen' te maken heeft", vertelt Carien. "Van oudsher hebben dorpsbewoners op het land gewerkt in bijvoorbeeld het fruit en heeft men aan huis traditiegetrouw een moes- en pluktuin voor eigen gebruik. Nieuwe bewoners, vaak voormalige stadsbewoners, beginnen vaak enthousiast aan een tuin, maar kunnen soms wel een steuntje gebruiken. Om ontmoetingsmomenten te creëeren, de seizoenen te vieren en oogst te delen zijn we daarom begonnen met het organiseren van de evenementen."

Workshops
Naast boeketten en bijzonder bloemwerk in opdracht verzorgt Carien van Boxtel ook workshops waar bloemen het leidende thema vormen. Bijvoorbeeld bloemwerk in alle vormen, maar ook het kweken, kerstbloemwerk en cyanotype met bloemen (een speciale techniek om met bloemen mooie afdrukken te maken).

Het programma van de workshops staat op www.carienvanboxtel.com Meer informatie is verkrijgbaar bij Carien van Boxtel (06 - 246 86 111) of Jantien Lodder (06 - 551 18 886).

Tags

BloemenKabinet,Carien van Boxtel