bird
zondag 19 mei | 09.35 uur

Gratis menstruatieproducten in de Bommelerwaard

13-10-2023 14:30
uur
MUP afhaalpunt_menstruatie afhaalpunt_stichting help elkaar_armoedefonds
Vrouwen en meisjes kunnen de producten ophalen in Kerkdriel. (foto: Armoedefonds)

KERKDRIEL – Stichting Help Elkaar Maasdriel opent een MUP-afhaalpunt, een menstruatieproducten uitgiftepunt. Meisje en vrouwen kunnen hier gratis producten komen halen.

Het ophaalpunt is thuis bij Erica van Nisselrooij in Kerkdriel, maar alle inwoonsters van de gemeente Maasdriel én Zaltbommel zijn welkom. De producten worden beschikbaar gesteld door het landelijke Armoedefonds. “In Nederland heeft één op de tien jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons”, vertelt Erica. “Als je maar 50 euro per week kunt uitgeven, dan is 5 euro voor een pak maandverband of doosje tampons veel geld. Er zijn ook veel scholieren en studentes die in armoede leven, het is heel schrijnend dat ze dan deze producten niet kunnen betalen.”

Anoniem
Het Armoedefonds is daarom de actie gestart met uitdeelpunten op tal van locaties, ook bij particulieren. “We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden”, vertelt Erica. “Wie iets nodig heeft, kan mij een berichtje sturen. Ik leg dan een pakje klaar bij mij in de tuin, zodat die persoon het anoniem kan komen ophalen. Als het goed gaat lopen, dan kan ik misschien een kastje in de tuin plaatsen.”

Doneren
Om te voorkomen dat de voorraad er te snel doorheen gaat, kunnen meisjes en vrouwen steeds voor één periode een hoeveelheid maandverband en/of tampons meenemen. Erica roept mensen met een wat ruimere beurs op om producten te doneren. “Naast ongeopende pakken maandverband of tampons kan dat ook incontinentiemateriaal zijn, wasmiddelen of verzorgingsproducten.”

Veel steun
“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Penny van Laarhoven van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld.

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes, aan huis. 

Uitbreiden
Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie staat op 
www.armoedefonds.nl

Contact opnemen met Erica kan via: 06-40891994.

 

 

Tags

help elkaar maasdriel,mup-afhaalpunt