bird
donderdag 13 juni | 20.16 uur

Gewoon binnen lopen, een kopje koffie drinken en een praatje maken

07-06-2024 11:41
uur
Door: Britta Alink
070624_DeSteiger_LR
Het bestuur, v.l.n.r.: voorzitter Guus Krähe, bestuurslid Cemka Hetjes, secretaris Hugo ter Steege, penningmeester Nico van Leeuwen en bestuurslid Vicky van Engelen.. Foto: Loes van Gameren

ZALTBOMMEL - Ruim een half jaar geleden opende De Steiger de deuren in Pand 9. En inmiddels weten veel mensen de weg naar de gezellig ingerichte ontmoetingsruimte te vinden.

Rond de veertig vrijwilligers zorgen er van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 16:30 uur voor dat iedereen er terecht kan voor een vers bakkie koffie of kopje thee en een praatje. "We zien dat er veel behoefte aan is, het loopt nu al heel goed", zegt Guus Krähe. Hij is sinds kort voorzitter van het bestuur.
"Er zijn mensen die elke dag even langskomen, omdat ze anders de hele dag alleen zouden zijn", zegt secretaris en mede-initiatiefnemer Hugo ter Steege.

"Mensen die elkaar nooit eerder ontmoet hebben, raken hier met elkaar aan de praat. En we zien dat daar meer uit voorkomt, zoals onderlinge hulp. Zo was er laatst iemand, die een ander kon helpen met vervoer naar een ziekenhuisafspraak. Bij iemand anders werd thuis een probleempje in de keuken opgelost."

Sponsor
In De Steiger is iedereen welkom of zoals het bestuur het verwoordt: 'het is ván en vóór de inwoners van Zaltbommel'. De laagdrempeligheid wordt benadrukt doordat voor de koffie en thee slechts een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. "We zoeken nog een sponsor voor de koffie en thee, dat zou natuurlijk het fijnste zijn", zegt Guus.

De vrijwilligers houden in de gaten wie er binnenkomt en maken een praatje met iedereen. "We trainen onze vrijwilligers om eventuele problemen te herkennen", vertelt Hugo. "We zijn geen professionele hulpverleners, maar weten wel de weg naar instanties als dat voor iemand nodig zou zijn. Daarbij is het handig dat organisaties als Buurtzorg en Prezzent hier in hetzelfde gebouw zitten. We hebben korte lijntjes."

Vergrijzing
Het belangrijkste doel van De Steiger is ontmoeting mogelijk maken. Naast de dagelijkse vrije inloop zijn er regelmatig spelletjesmiddagen en onlangs is er een eerste muziekmiddag geweest. Bezoekers kunnen ook hun eigen handwerkje, puzzel of boek meenemen. Niets hoeft, alles mag. "We zullen steeds meer van dit soort voorzieningen nodig hebben in ons land", voorspelt Guus. "Door de vergrijzing gaat de zorgvraag enorm stijgen en zullen we meer naar elkaar om moeten zien. Dat begint met een kopje koffie en een gesprek."

Tags

De Steiger,Pand 9

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie