bird
maandag 04 maart | 22.59 uur

Gemeenteraad wil te grote villa in Bruchem niet legaliseren

17-03-2023 17:03
uur
Door: Britta Alink
170323_woningBruchemAkkerstraat
De woning is groter en hoger dan toegestaan is. Foto: Bommelerwaardgids

BRUCHEM - De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond unaniem 'nee' gezegd tegen het voorstel om een woning aan de Akkerstraat in Bruchem te legaliseren. Het vrijstaande huis is in 2019 gebouwd, maar is veel groter geworden dan in de vergunning staat beschreven.

Volgens Frits van der Schans van GroenLinks heeft de eigenaar van de woning 'lak aan alle regels'. "Al in 2019 is de Omgevingsdienst langs geweest om de bouw te controleren", aldus Van der Schans afgelopen donderdag tijdens de gemeenteraad. "Omwonenden hadden gezien dat het niet goed ging met de bouw. De inhoud van het huis zou zo'n 750 kuub mogen zijn, maar nu is er een woonfunctie van 2000 kuub. En nu wil de gemeente dat gaan legaliseren."

Wanprestatie
Tijdens de carrouselvergadering een paar weken geleden zei wethouder Gijs van Leeuwen dat handhaven geen zin zou hebben, omdat de gemeente geen schijn van kans zou maken als het voor de rechter zou komen. Inmiddels heeft de gemeente een nieuw juridisch advies laten opstellen. "Daaruit blijkt dat handhaven wel degelijk mogelijk is", aldus Van Leeuwen. "Dat is niet zoals ik het de gemeenteraad eerder verteld heb. En daar baal ik van."

Het college ging er tot vorige week vanuit dat de villa gelegaliseerd zou moeten worden, omdat de bouw 'ruimtelijk aanvaardbaar' is op die plek. Ook de Welstandscommissie heeft geen bezwaren tegen de woning. Het zou volgens wethouder Van Leeuwen 'disproportioneel' zijn om de villa te laten afbreken. "Wij hebben met de initiatiefnemer van het huis een anterieure overeenkomst getekend waarin staat dat wij een 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven. Als wij die afspraak niet nakomen, dan is dat een wanprestatie en zijn we als lokale overheid niet betrouwbaar. Maar als de gemeenteraad anders beslist, dan gaan we handhaven."

Vrijheid
Alle fracties binnen de gemeenteraad zien legaliseren van de situatie in Bruchem niet zitten. "Wij zijn geen apert tegenstander van legalisatie", aldus Geert Bok van de SGP. "Maar in dit geval is de eigenaar bewust over de randen van de regels heen gegaan." Gilco Grandia van de ChristenUnie noemt het gedrag van de eigenaar 'onacceptabel'. "Dit is geen kleine overtreding", aldus Grandia. "De gemeente moet hier optreden als signaal naar de inwoners. Het is zonde van de woning, maar regels zijn regels."

Ook VVD-raadslid Henk de Gaaij vindt dat de gemeente moet handhaven. "Wij zijn voor vrijheid, maar vrijheid kent grenzen", aldus De Gaaij. "De woning wijkt te zeer af van het bestemmingsplan en daarmee staat het rechtsgevoel onder druk."

Consequenties
Volgens Elke Smulders van D66 zijn regels en procedures belangrijk voor het 'bevorderen van gewenst gedrag'. "Als er geen wetten zouden zijn, kan onze samenleving niet functioneren. Anders zou het recht van de sterkste en de brutaalste gelden. Als iemand de regels bewust overtreedt, heeft dat consequenties. Dan doet de omvang van de woning er niet toe." SP-fractievoorzitter Stef Dingemans liet weten 'heel blij te zijn dat we in de raad van links tot rechts tot dezelfde uitkomst komen'.

Nu de gemeenteraad 'nee' heeft gezegd tegen de verklaring van geen bedenkingen zal de burgemeester een handhavingstraject opstarten. Uiteindelijk zal de rechter waarschijnlijk beslissen of de woning mag blijven staan of (deels) moet worden afgebroken.

Tags

Akkerstraat,Bruchem

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie