bird
vrijdag 26 april | 14.42 uur

Gemeenten aan de slag met verduurzamen bedrijventerreinen

16-12-2020 11:45
uur
Wildeman-2
Foto: FruitDelta Rivierenland

BOMMELERWAARD – De gemeenten in Rivierenland gaan aan de slag met het verduurzamen van hun bedrijventerreinen. “Zo willen we voorkomen dat we over veertig jaar met zwaar verouderde bedrijventerreinen zitten”, aldus wethouder Willem Posthouwer van de gemeente Zaltbommel.

Posthouwer is regionaal portefeuillehouder van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW). Hierin hebben de gemeenten afspraken vastgelegd over verduurzaming om versnelde veroudering te voorkomen.

Vraag en aanbod
Ook zijn afspraken gemaakt over de ‘balans tussen vraag en aanbod op de bedrijventerreinen.’ “Die balans is een uitdaging”, aldus Fruitdelta Rivierenland. “De vraag uit de markt naar kavels is dynamischer dan de dan de tijdrovende planologische besluitvorming die hiervoor nodig is. Tegelijkertijd kan en moet de kwaliteit van al bestaande bedrijventerreinen in de regio versterkt worden.”

Duurzaamheid
De provincie Gelderland verwacht ondertussen een verdere uitwerking over de zogeheten XXL logistiek en de ambities voor duurzaamheid. “Bedrijventerreinen zijn nu nog een ondergeschoven kindje in de discussie over energiebesparing, terwijl dit een kansrijke doelgroep is voor het realiseren van milieuwinst en andere klimaatdoelstellingen”, zegt wethouder Posthouwer.

Tags

bedrijventerreinen,fruitdelta rivierenland