bird
zondag 19 mei | 14.28 uur

Gemeente Maasdriel vraagt inwoners mee te denken over vluchtelingenopvang

17-10-2023 15:10
uur
Door: Martin van Hemert
vluchtelingen
Foto: Adobe Stock

MAASDRIEL – De kans is groot dat er in de gemeente Maasdriel vluchtelingen moeten worden opgevangen. Via de online vragenlijst www.vluchtelingenmaasdriel.nl kunnen inwoners van 23 oktober tot 6 november daarom onder andere aangeven welke locatie in hun woonplaats daar geschikt voor is.

Het is nog niet duidelijk of er in Maasdriel meer vluchtelingen gaan worden opgevangen dan nu al het geval is en zo ja, welke doelgroepen, voor hoe lang en waar. Maar de gemeente Maasdriel bereidt zich hier naar eigen zeggen wel graag samen met inwoners en ondernemers, op voor: "We gaan de komende tijd alvast onderzoeken op welke manier we een bijdrage kunnen leveren. We willen daarom graag weten wat er volgens inwoners en ondernemers nodig is om vluchtelingenopvang goed te regelen in Maasdriel", aldus wethouder Michiel Alexander de Raaf.

Er zijn vier mogelijke scenario's waar Maasdriel zich in verdiept: de opvang voor Oekraïners op EuroParcs ‘Resort aan de Maas’ mogelijk verlengen, flexwoningen realiseren voor aandachtsgroepen en statushouders, het opvangen van een kleine groep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV'ers) en/of de opvang van vluchtelingen.

Oekraïners
In het geval van de verlenging van de opvang voor Oekraïners, loopt het huidige contract met EuroParcs af in april 2024. Het college is aan het onderzoeken of dit contract kan worden verlengd. “Om zo de driehonderd ontheemden de rust en continuïteit te gunnen die ze op dit moment zo nodig hebben.” 

(Tekst loopt door onder de afbeelding)
Ook flexwoningen voor aandachtsgroepen en statushouders behoren tot de mogelijke scenario’s. Voor 2023 is de taakstelling voor de gemeente Maasdriel om 72 statushouders te huisvesten. Daarvan zijn er inmiddels vijftien ondergebracht, waarmee nog 57 statushouders een plaats moeten krijgen. De gemeente bekijkt welke gronden geschikt zijn voor flexwoningen, waar naast statushouders ook ‘aandachtsgroepen’ zoals senioren, arbeidsmigranten of spoedzoekers (ook wel ‘woonurgenten’, red.) kunnen worden gehuisvest.

AMV’ers
Maasdriel’s inventarisatie richt zich ook op de huisvesting van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’ers). Dit zijn asielzoekers die jonger dan 18 jaar zijn en die bij binnenkomst in Nederland niet worden begeleid door een ouder of een familielid of iemand die aanverwant is. Vanwege een groot tekort aan opvangplekken voor AMV’ers in Nederland (het COA heeft aangegeven dat er over 2023 nog 4700 plekken nodig zijn), onderzoekt de gemeente Maasdriel de mogelijkheden voor gebouwen die in eigendom van de gemeente zijn maar geen maatschappelijke functie hebben. 

Asielzoekers
Tot slot is Maasdriel zich aan het oriënteren op het opvangen van het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Dit doet Maasdriel vanwege de ophanden zijnde spreidingswet. Die wet verplicht het gemeenten om nieuwe opvangplekken te leveren voor asielzoekers, statushouders die nog in een asielzoekerscentrum verblijven én AMV’ers. De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met deze wet, waarmee alleen de Eerste Kamer nog akkoord dient te gaan om de wet daadwerkelijk van kracht te laten worden.

 De gemeente wil onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het realiseren van een noodopvanglocatie voor de duur van om en nabij de twaalf maanden. Er wordt daarbij gekeken naar gebouwen die wel- en niet in eigendom van de gemeente zijn en geen maatschappelijke functie hebben.

Vragenlijst
Maasdriel vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat de opvang voor vluchtelingen op een goede manier blijft verlopen, zowel voor inwoners en ondernemers van Maasdriel als voor vluchtelingen. Inwoners en ondernemers uit Maasdriel kunnen daarom binnenkort via een (online) vragenlijst laten weten wat hun ervaringen zijn met de huidige opvang van Oekraïners in Maasdriel en wat hun ideeën en zorgen zijn voor de opvang van vluchtelingen in de breedste zin van het woord.

De vragenlijst invullen kan van 23 oktober tot 6 november via www.vluchtelingenmaasdriel.nl Het onderzoek wordt, in samenwerking met de gemeente, uitgevoerd door Onderzoeksbureau Citisens. Wie liever een papieren vragenlijst wil kan telefonisch contact opnemen met Citisens via 0800-75 75 755 of een exemplaar ophalen in het gemeentehuis.

De gemeenteraad is via een brief geïnformeerd en zal zich hier hoogstwaarschijnlijk in november of december over buigen. Daarnaast wordt er een raadsinformatieavond georganiseerd.

Tags

Maasdriel,vluchtelingen,Oekraïne