bird
zondag 26 mei | 04.25 uur

Gaas moet bever weren uit Maasdijk Hedel

07-07-2022 09:11
uur
Bever Hedel 14
Bevers hebben lange gangen gegraven in de dijk. Het gaas moet ze in de toekomst tegenhouden. (Foto: Waterschap)

HEDEL – Waterschap Rivierenland heeft 282 meter nieuw antigraafgaas geplaatst langs de Maasdijk bij Hedel. De dijk wordt hiermee beschermd tegen nieuwe schade door bevers.

In april legde het waterschap op deze plek een bevergang open van bijna twintig meter, de grootste ooit in het rivierengebied.

Het nieuw aangebrachte gaas is de eerste toepassing op deze schaal van een innovatie van Dike Protection System (DPS). Om de impact op de omgeving te beperken, drukt een trilblok het gaas tussen twee metalen platen de grond in. De platen komen er weer uit, het gaas blijft achter. Het gaas gaat tot vier meter diep en is bestand tegen graverij door bevers. De maatregel kost 60.000 euro.

In dit filmpje is goed te zien hoe het gaat is aangebracht.

Veilig bij hoogwater
“Het is nodig”, zegt Tom Veenhoff, dijkbeheerder in de Bommelerwaard. “De bever bleef hier nieuwe gangen graven. Daarmee ondermijnt hij de dijk die ons beschermt bij hoogwater.”

Twintig meter
In april bleken de bevers gangen te hebben gegraven over een lengte van twintig meter, en ruim drie meter de dijk in. Bij hoogwater kan dat leiden tot falen van de dijk. Afgelopen zomer nog reikte de Maas tot recordhoogte en stelde het waterschap dijkbewaking in op de Maasdijken.

Dammen en holen
De bever doet het goed in het rivierengebied. “De beschermde diersoort vormt de kroon op natuur en ecologie in Nederland”, aldus Waterschap Rivierenland. “Maar holen in dijken en dammen in sloten kunnen leiden tot schade en risico’s. Om daar op een goede manier mee om te gaan, hanteren wij het beverprotocol.”

 

https://youtu.be/PT474-pDU28

 

Tags

antigraafgaas,maasijk hedel,waterschap rivierenland