bird
zondag 05 mei | 21.38 uur

Figuranten in Zaltbommel gezocht voor docu over eenzaamheid

20-02-2024 13:41
uur
Door: Marjo van Andel
200224_DocuRuuddeHaas
Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - "Het is een bijzondere reis geworden met als eindresultaat  een documentaire die bijzonder en uniek belooft te worden." Het proces voor de totstandkoming van de documentaire 'Verborgen eenzaamheid De Film' begon vorig jaar voor Ruud de Haas, producent en regisseur. Het resultaat zal 21 december te zien zijn in het Tiliander theater in Oisterwijk.

Wie eenzaamheid zegt, denkt al snel aan oudere mensen, maar het probleem zit veel dieper geworteld in de maatschappij. "Het is alleen verborgen. Kinderen leren al jong om een masker op te zetten en zich anders voor te doen dan ze zich voelen of dan wie ze zijn. Dat neem je je hele leven mee, maar zorgt soms ook voor eenzaamheid. Door daar aandacht aan te schenken kun je dingen voor zijn. Veel problemen, bijvoorbeeld verslaving, komen er uiteindelijk uit voort."

Verwaarlozing
De documentaire van Ruud is autobiografisch. "Ik raak zeven thema's aan en van allemaal kan ik zeggen dat ik, klein- of grootschalig, ervaringsdeskundige ben. Dat is voor mij ook een drijfveer." De zeven thema's die Ruud noemt, zijn: emotionele verwaarlozing; fysieke en emotionele mishandeling; verslaving; eetstoornis; pesten; suïcidale gedachten en/ of pogingen en rouw/ loslaten.

In de documentaire komen rondom ieder thema therapeuten en lotgenoten aan het woord. Voor elk thema wordt een dans in de film verwerkt. "Daarvoor werk ik samen met dansgroep D'Saint van Balletschool Margo Bierens uit Den Bosch. Danseres Audrey zal de solo dansen uitvoeren. Doel van de documentaire is om dieper op de materie in te gaan."

Complex
Het is overigens niet zo dat na de première de docu overal te zien zal zijn. "De film is bedoeld voor bijvoorbeeld de GGZ. De onderwerpen zijn complex, maar ik hoop dat het zorgverleners handvatten geeft. En cliënten een stukje hoop."

Bijzonder vindt Ruud de samenwerking met The Nightbirde Foundation rondom het thema eenzaamheid en kanker. Zo zal de premièreavond gecombineerd worden met The Gift of Hope Night. "Bedoeld om zoveel geld in te zamelen voor het kunnen uitdelen van Gift of Hope boxen."

Figuranten gezocht in Zaltbommel
Komende week starten de opnames van 'Verborgen Eenzaamheid De Film'. Ruud is nog op zoek naar figuranten. Op dinsdag 27 februari tussen 19:00 en 23:00 uur zal er gefilmd worden op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg, daarvoor zijn specifiek mensen nodig tussen de 18 en 40 jaar. Op beide andere dagen, maandag 18 maart (10:00-23:00) in Zaltbommel en dinsdag 19 maart (19:00-23:00) in Den Bosch, is iedereen vanaf 18 jaar welkom.

Wie wel wil figureren, kan mailen naar: dvedefilm@dehaasmediaproducties.nl
Iedereen die aan ' Verborgen Eenzaamheid De Film' meewerkt, doet dat op vrijwillige basis. "Er worden natuurlijk wel onkosten gemaakt. Om die te kunnen betalen, doen we aan fundraising. Mensen kunnen ons financieel steunen via www.dehaasmediaproducties.nl."

Tags

Documentaire,Ruud de Haas

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie