bird
vrijdag 19 april | 14.10 uur

Fenne (16) uit Kerkdriel traint ruim twintig uur per week voor WK Acrogym

18-02-2022 18:08
uur
Door: Martin van Hemert
160222_VanHeumen3-1
• Foto: aangeleverd

KERKDRIEL/AZERBEIDZJAN - Voor Fenne van Heumen uit Kerkdriel komt het hoogtepunt van haar sportieve leven eraan. In maart neemt ze namelijk deel aan het hoogst haalbare in haar sport: het WK acrogym. 

Het duurt nog zo'n twee weken totdat Fenne van Heumen afreist naar Azerbeidzjan, maar nu al zit ze in een 'bubbel'. De 16-jarige acrogymnaste uit Kerkdriel gaat daarom ook niet meer naar school, maar volgt online les en voor de rest bestaat haar leven dezer dagen voornamelijk uit trainen, trainen en nog eens trainen: "In de vier weken richting zo'n toernooi ga je opbouwen. De trainingen worden steeds zwaarder en er wordt meer op kracht getraind. De laatste week is het een kwestie van afbouwen en de puntjes op de 'i' zetten. We trainen ruim twintig uur, maar dat doe ik graag voor iets wat ik heel erg leuk vind."

(Tekst loopt door onder de foto. Fenne staat rechts.)


Tijdens die trainingen is Fenne in Den Bosch te vinden, in de sporthal van Flik-Flak. Die sportclub staat hoog aangeschreven op topsportgebied en is in Nederland toonaangevend op het gebied van turnen en gymnastiek. Onder de tweede discipline valt ook acrobatische gymnastiek, oftewel acrogym.

Bij die sport is het de bedoeling om in twee- of drietallen 'torens' te bouwen, waarbij de 'bovenpartner' allerlei handstanden of andere oefeningen bovenop de 'onderpartner' uitvoert. Fenne fungeert als onderpartner. "Ik ben inmiddels te groot geworden om bovenpartner te zijn, maar dat vind ik niet erg. Je hebt kracht nodig, maar ook lenigheid; dat zit bij acrogym allemaal in één en die combinatie vind ik juist leuk." 

Finale
Eerder kwam Fenne al uit op een Europees Kampioenschap, maar voor het eerst in haar zes jaar durende sportcarrière is ze nu afgevaardigd voor het Wereldkampioenschap. Samen met haar teamgenootjes Nora Blok (13) en Eva Joret (17) gaat ze in Baku - de hoofdstad van Azerbeidzjan - deelnemen in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar. Zo'n 36 teams hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap, waaronder ook een ander Nederlands team. Tijdens het toernooi leggen de deelnemers eerst een kwalificatieronde af en wanneer het resultaat daarvan goed genoeg is, plaatsen ze zich voor de finale. Volgens Fenne zou dat een mooie prestatie zijn: "Voor ons gaat het er vooral om dat we voor ons doen de beste oefeningen neerzetten en dan kijken hoe ver we komen. En hopelijk halen we dan de finale."

Olympisch
In tegenstelling tot veel andere sporten, is het wereldkampioenschap het hoogst haalbare op het gebied van acrogym. De sport is namelijk niet Olympisch, tot teleurstelling van Fenne: "Dat vind ik wel heel jammer. Het maakt de sport daardoor ook minder aantrekkelijk voor mensen die de sport zouden willen gaan beoefenen, omdat het heel duur is."

Daarmee verwijst Fenne naar de kosten van deelname aan toernooien zoals het aanstaande WK. Aangezien acrogym niet tot de Olympische sporten wordt gerekend, moeten haar ouders de kosten zelf ophoesten. Dat loopt voor het driekoppige team flink in de papieren. "Alleen al de reis van en naar Baku kost rond de 2100 euro per persoon. En dan heb je ook nog de kosten van de wedstrijdpakjes en de coach erbij."

Waarderen
Het dreef de drie acrogymnasten ertoe om geld op te halen door middel van een online crowdfundactie via het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Van het streefbedrag van 7500 euro is op het moment van schrijven 30 procent behaald. "Dat is al een heel mooi bedrag, maar de rest moeten wij zelf betalen. We willen niemand verplichten, maar we zouden het wel heel erg waarderen als mensen nog geld willen doneren. Iedere euro en iedere cent telt."

Tags

Fenne van Heumen,Flik-Flak,acrogym