bird
vrijdag 26 april | 14.06 uur

Fanfare Juliana Rossum gooit het roer om

07-12-2020 15:10
uur
Door: Britta Alink
juliana
• Vorig jaar speelde fanfare Juliana onder andere een keer met Gerard van Maasakkers. (Foto: Henk van Heck)

ROSSUM - De naam Fanfare Juliana Rossum verdwijnt. De uniformen blijven in de kast. Maar de leden van de vereniging blijven met elkaar én met externe muzikanten en zangers volop muziek maken. Onder leiding van een nieuwe dirigent.

De voorlopige werktitel is 'Muziekcollectief Rossum'. "Dat vind ik zelf best een mooie naam voor de toekomst", zegt voorzitter Huib de Vries. "Maar anderen vinden het een beetje 'oubollig', dus we hebben nu aan de inwoners van Rossum en Hurwenen gevraagd om met suggesties te komen voor een nieuwe naam."

Vergrijzing
In het hele land zien fanfares en harmonies het met lede ogen aan; vergrijzing en geen nieuwe aanwas van leden. "Vroeger werd je lid van de voetbalvereniging en van de muziek", zegt De Vries. "Tegenwoordig is er zoveel meer keus aan hobby's. Jongeren worden alleen nog maar lid als ze de muziek van huis uit mee krijgen van hun ouders."

Jubileumjaar
Vorig jaar vierde de fanfare het 110-jarig jubileum met een paar spectaculaire concerten, zoals met de musicalsterren Joke de Kruijf en Ben Cramer, het Schlagerconcert en een concert met de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers. Het bestuur hoopte dat het ledental na deze succesvolle uitvoeringen zou groeien. Maar helaas, nieuwe aanwas bleef uit en de kritische grens van 28 leden is bereikt.

Grote projecten
"Daarom hebben we de 'Focusgroep '20-'25' opgericht", vertelt de voorzitter. "We gooien het roer helemaal om." Het is de bedoeling om elk jaar twee tot drie grote muzikale projecten te organiseren. De leden van de vereniging, die gewoon blijft bestaan, gaan daar mee aan de slag.

Aanmelden
Muzikanten en zangers van buitenaf kunnen zich bij een project aansluiten en zich sowieso aanmelden via onderstaand e-mailadres, zodat een databank (denktank) ontstaat. Inmiddels heeft het bestuur contact met diverse buitenstaanders om samen een project te starten.

Muzieklessen
Ook zijn er gesprekken met Main Music School. "We willen de lessen op basisschool De Bogerd blijven verzorgen", licht De Vries toe. "Maar we willen het aanbod uitbreiden. Blaasmuziek is moeilijk, het duurt jaren voordat je een instrument leuk speelt. Dat duurt voor kinderen te lang. We willen de muzieklessen op de basisschool daarom anders invullen, speelser en aantrekkelijker maken."

Nieuwe dirigent
De muzikale projecten komen onder leiding te staan van de nieuwe dirigent Roy van Lent. Hij heeft veel ervaring met jongeren en geeft onder andere muziekles op een middelbare school.

Per project wordt gekeken welk muziekgenre daar het beste bij past en hoe de uitvoering er uit gaat zien. "We zullen ongetwijfeld nog wel wat beren op de weg tegenkomen", voorziet De Vries. "Maar niets doen is ook niet goed." Hij verwacht voor de toekomst nog meer veranderingen en sluit ook samenwerking met andere muziekverenigingen niet uit. "Dat zal binnen tien jaar zeker gaan gebeuren", voorspelt hij.

Suggesties voor een nieuwe naam voor 'Muziekcollectief Rossum' kunnen tot 31 december ingestuurd worden via e-mailadres: secretaris@fanfarejulianarossum.nl

Britta Alink

Tags

fanfare juliana rossum,muziekcollectief rossum,roy van lent