bird
zondag 19 mei | 01.43 uur

Echtpaar Groot 60 jaar getrouwd: 'Kostte traantje toen we uit Brakel weggingen'

15-09-2023 11:14
uur
Door: Martin van Hemert
120923_DeGroot-Wittekoek
Het echtpaar Groot en burgemeester Van Maaren. Foto: Esmée Pellegrom

ZALTBOMMEL/BRAKEL - Op dinsdag 12 september was het 60 jaar geleden dat Jaap en Nelly Groot elkaar het jawoord gaven. Het in Zaltbommel woonachtige echtpaar was bijna twintig jaar beheerder van Huis Brakel en kijkt daar met bijzonder warme gevoelens op terug.

Zoals te doen gebruikelijk bij echtparen die zestig jaar getrouwd zijn, staat op deze dinsdagmiddag de burgemeester voor de deur. In deze woning aan de Karstraat in Zaltbommel wonen namelijk Jaap en Nelly Groot. Alweer 23 jaar is Zaltbommel hun thuishonk, maar hoe anders was dat tussen 1981 en 2000.

In die periode wonen Jaap en Nelly met hun zoon en dochter in Brakel, waar ze Huis Brakel beheren. Een bijzondere baan en des te opvallender is het dat de twee oorspronkelijk niet uit de Bommelerwaard, maar uit West-Friesland komen, de zogeheten 'kop van Noord-Holland'.

'Ik vertrek'
Jaap en Nelly runnen voorafgaand aan hun verhuizing naar Brakel een dorpshuis in het dorpje Twisk, gemeente Medemblik. Wanneer bekend wordt dat er een beheerder wordt gezocht voor Huis Brakel, besluiten ze te solliciteren. "We waren jong en we wilden heel graag een avontuur aangaan. Het was een beetje zoals 'Ik vertrek'", vertelt Nelly lachend.

"Nadat een beheerscommissie van de gemeente Brakel een bezoek had gebracht aan ons dorpshuis - om te kijken hoe we het daar beheerden - kregen we de kans om het avontuur in Brakel aan te gaan. Dat vonden we fantastisch; zo'n mooie uitdaging en een prachtige locatie. Het was een soort droom die uitkwam."

Verenigingsgebouw
Jaap en Nelly koesteren nog altijd warme gevoelens aan hun periode als beheerders van Huis Brakel. Anders dan nu, diende het monumentale pand in die tijd nog als verlengstuk van het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Brakel. Commissievergaderingen, raadsvergaderingen en andere bijeenkomsten zoals bruiloften, verjaardagen en feesten, waren in die tijd in Huis Brakel dan ook aan de orde van de dag.
Onder de gemeente Brakel vielen naast het gelijknamige dorp overigens ook de dorpen Poederoijen, Aalst en Zuilichem.

Destijds kreeg het echtpaar Groot van burgemeester Hugo Harrewijn de opdracht om de saamhorigheid tussen de onderlinge dorpen in de gemeente Brakel te vergroten, legt Nelly uit: "Het dorp Brakel bestond eerst uit allemaal losse hokjes. Het was aan ons om van Huis Brakel een gebouw te maken voor alle verenigingen, dus ook voor bijvoorbeeld de koren of vogelverenigingen uit andere dorpen. Als beheerder heb je de taak om te zorgen dat de verenigingen het naar hun zin hebben en andersom willen de verenigingen het hun leden weer naar hun zin maken. Zij werden betrokken bij ons en wij bij hen en om die wisselwerking te laten slagen, moet je heel veel contact met elkaar hebben. Samen met iedereen om ons heen hebben we Huis Brakel weten op te zetten tot een een bloeiend verenigingsgebouw."

Traantje
Op 1 januari 1999 - zo'n achttien jaar nadat Jaap en Nelly waren gestart als beheerders van Huis Brakel - vindt de herindeling van de gemeenten Brakel, Kerkwijk en Zaltbommel tot één gemeente plaats; de huidige gemeente Zaltbommel. Daarmee verandert ook de functie van Huis Brakel, de nieuwe gemeente Zaltbommel houdt immers haar vergaderingen in Zaltbommel.

Jaap en Nelly stoppen als beheerders van Huis Brakel en mede dankzij hun goede contacten met de gemeentelijke organisatie, wordt Jaap gemeentebode en laat Nelly zich omscholen tot administratief medewerker op de afdeling bouwzaken. Ze verhuizen daarnaast van Brakel naar Zaltbommel, al ging dat volgens Nelly niet bepaald zonder slag of stoot: "Het kostte wel een traantje toen we uit Brakel weg gingen. Huis Brakel is voor ons het meest belangrijk geweest; het waren prachtige jaren."

Tags

Jaap en Nelly Groot,60-jarig huwelijk,Huis Brakel