bird
maandag 04 december | 02.06 uur

Dossier De Vries nog niet helemaal gesloten

28-05-2020 11:06
uur
Door: Britta Alink
AdobeStock_117420444-1

MAASDRIEL – De commissievergadering van woensdagavond had de afsluiting kunnen worden van een langslepende kwestie rondom een stukje grond van wethouder Peter de Vries. Maar het ontaardde uiteindelijk weer in een stevige discussie, die nog niet helemaal klaar is.

Wethouder De Vries heeft een stuk grond naast zijn huis in Rossum, waar hij graag een woning zou willen bouwen. Volgens het bestemmingsplan kan dat nog niet, maar het bestemmingsplan buitengebied moet gewijzigd worden, dus misschien kan het in de toekomst wel. Al in 2013 heeft De Vries kenbaar gemaakt wat zijn wensen zijn. Hij was in die periode gemeenteraadslid voor het CDA.

Motie van wantrouwen
Sinds een paar jaar is hij wethouder. Vorig jaar in juni diende de VVD een motie van wantrouwen in tegen De Vries, omdat er onduidelijkheden waren over de voorgestelde plangrensverlegging en de rol die de wethouder daarin gespeeld zou hebben. Burgemeester Henny van Kooten nam die motie niet in behandeling, maar kondigde wel een integriteitsonderzoek aan.

Eigen onderzoek
Inmiddels ligt er een rapport op tafel van twee onafhankelijke onderzoekers. Voor Kees van Drunen van GroenLinks/PvdA was dat rapport niet genoeg. Hij deed daarom zijn eigen gedetailleerde onderzoek. Daarin citeert hij onder andere een voormalige (tweede) projectleider buitengebied van de gemeente.

'Planologisch wangedrocht'
Zij zou in juli 2018 tegen De Vries over de plangrensverlegging woorden hebben gebruikt als ‘planologisch wangedrocht’, ‘probleem’ en ‘figuurlijke bananenschil voor jou als bestuurder’. Volgens Van Drunen zou de tweede projectleider de plangrensverlegging hebben aangekaart bij burgemeester Henny van Kooten en de toenmalige gemeentesecretaris, maar daar zou ze geen gehoor hebben gevonden: “Ik stond alleen en kon er verder niets mee”, zou ze hebben gezegd.

Onjuistheden
Volgens Tom van Engelen van D66 klopt er niets van dat verhaal. “De voormalig projectleider buitengebied heeft haar relaas op ons verzoek ook tegen de intern onderzoeker gedaan”, zei hij woensdagavond tijdens de commissievergadering. “Zij neemt afstand van een paar beweringen van Van Drunen, zoals de woorden bestuurlijk wangedrocht en bananenschil. Reden voor haar is dat er ‘aperte onjuistheden’ in het rapport van Van Drunen staan.”

'Zeer, zeer ernstig'
Raadslid Van Drunen viel zowat van zijn stoel toen hij Van Engelen hoorde praten. “Ik heb sterke aanwijzingen dat er achter de schermen dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. Van Engelen heeft een verklaring van de projectleider gezien, die wij als gemeenteraad niet hebben gezien. Dit is een nieuw hoofdstuk in het dossier. Er zal opnieuw een onderzoek moeten komen. Nu wordt gesuggereerd dat ik in mijn eigen onderzoek leugens heb opgeschreven. Ik vind dit zeer, zeer ernstig. Heel onverkwikkelijk, ik weet niet hoe het nu verder moet.”

Nog geen streep
Ook voor fractievoorzitter Ko Hooijmans van de VVD is het verhaal nog niet klaar. Hij had een stuk of twintig vragen voor de burgemeester, waar hij woensdagavond geen antwoord op kreeg. Aan het eind van de vergadering zei hij nog geen streep onder het dossier te kunnen zetten: “Ik wil hier eerst met mijn fractie en achterban over praten.”

Samen verder
De coalitiepartijen SSM en CDA hebben genoeg van de hele kwestie. “We moeten leren van de gemaakte fouten, maar we moeten wel samen verder”, aldus Bart de Leeuw, fractievoorzitter van SSM. En ook Bianca Laheij (CDA) riep op de conclusies van het rapport van de twee externe deskundigen ter harte te nemen en een punt te zetten achter het dossier: “We moeten weer vooruit kijken en constructief met elkaar omgaan.”

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie