bird
zondag 19 mei | 07.12 uur

Dorpsraad Alem zegt in open brief 'nee' tegen ontzanding

25-09-2023 14:32
uur
Door: Martin van Hemert
141122_OntzandingRepoEVAendorpsraad
De brief is geschreven door Gerard van Mook (rechts). Foto: Bommelerwaardgids

ALEM - De gemeente Maasdriel moet stoppen met de plannen voor ontzanding van de Marensche Waarden bij Alem. Dat schrijft Gerard van Mook - voorzitter van de dorpsraad van Alem - in een open brief in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond 28 september.

Tijdens die gemeenteraadsvergadering is de gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries een prominent bespreekstuk. De afgelopen periode zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot de gevolgen van deze gebiedsontwikkeling, waar ook de grondstoffenwinning - ook wel ontzanding - in de Marensche Waarden onderdeel van is.

Enquête
Juist dat onderdeel van het plan is de dorpsraad Alem een doorn in het oog. De dorpsraad stelt in een open brief dat inwoners jarenlange overlast en scheuren in huizen vrezen wanneer de ontzanding daadwerkelijk gaat plaatsvinden en het achterliggende idee van de gebiedsontwikkeling - het bevorderen van toerisme in de gemeente - wordt volgens Van Mook ook niet gesteund door Alem: "Alem is een rustig en mooi dorp en dat moet zo blijven. Niemand zit te wachten op uitbreiding van recreatie in het dorp."

Hij refereert daarmee aan een enquête die de dorpsraad in juni vorig jaar gehouden heeft en waaraan 75 procent van de volwassen inwoners van het dorp deelnam. Van de invullers was 95 procent tegen gebiedsontwikkeling in combinatie met ontzanding.

Liegen
Dat deze uitkomst door verantwoordelijk wethouder Peter de Vries wordt genegeerd, schopt de dorpsraad-voorzitter dan ook tegen het zere been: "Tijdens de inspraakronde heb ik aangegeven dat wethouder De Vries meermalen heeft beloofd dat ‘de ontzanding niet doorgaat als Alem dat niet wil.' In de vragenronde kwam hij op deze woorden terug: ‘Ik ben nog steeds tegen ontzanding in Alem, maar niet tegen gebiedsontwikkeling met ontzanding'. Dit is je eigen inwoners én kiezers iets beloven en later op je woorden terugkomen. Buiten de politiek noemen we zoiets liegen", aldus Van Mook.

Hij sluit de brief met een duidelijke boodschap af: "Ik hoop dat de gemeenteraad donderdag een verstandig besluit neemt en zich niet laat leiden door de megalomane plannen van wethouder De Vries en het grote geld van de firma Dekker (grondstoffenwinbedrijf Dekker Groep, red.). Ik roep de gemeenteraad op om écht naar de eigen inwoners te luisteren en geen vrijbrief af te geven. Daarbij past maar één antwoord: Nee tegen ontzanding."

Bommelerwaardgids-journalist Dominik Morawiak maakte eind vorig jaar een uitgebreide videoreportage over de plannen voor ontzanding in de Marensche Waarden. Deze video is hier te vinden.

Tags

ontzanding,grondstoffenwinning,dorpsraad Alem,Marensche Waarden