bird
woensdag 22 mei | 14.18 uur

Doorbraak in hoofdpijndossier: Maasdriel verkoopt grond ijsbaan aan SIJM

09-11-2022 17:27
uur
Door: Martin van Hemert
091122_SIJMijsbaan-LR
De ijsbaan is gevestigd aan de Piekenwaardweg in Kerkdriel. Archieffoto: Mariska van Brakel

KERKDRIEL – Ruim tien jaar heeft de hoogoplopende discussie tussen de gemeente Maasdriel en Stichting IJsbaan Maasdriel (SIJM) geduurd, maar nu de gemeente Maasdriel de grond van de ijsbaan in Kerkdriel aan de stichting verkoopt, is het slepende hoofdpijndossier ten einde.

Doordat Maasdriel de grond aan de stichting verkoopt en bijdraagt aan de reconstructie van de ijsbaan, vervalt de verplichting voor de gemeente om de sterk verouderde afdichtingsfolie te vervangen. Dat was meer dan tien jaar geleden namelijk de aanleiding voor het slepende hoofdpijndossier.

Rechtbank
SIJM verplichtte de gemeente de folie te vervangen, maar de gemeente was van mening dat honderdduizenden euro’s investeren in een nieuwe folie weggegooid geld zou zijn. “Het bleek de laatste jaren in de praktijk namelijk lastig om in korte tijd een ijsbaan neer te leggen op de huidige ondergrond met folie. Daarnaast neemt de kans op langdurige vrieskou elk jaar af door de veranderingen in het klimaat. Daarom was de gemeente groot voorstander van een andere aanpak of het verhuizen naar een alternatieve locatie”, aldus Maasdriel.

Stichting IJsbaan Maasdriel streefde al langer naar een reconstructie van de ijsbaan waarbij de onderlaag wordt geasfalteerd. Omdat de gesprekken tussen gemeente en de stichting niet vorderden, besloot de stichting de zaak voor te leggen aan de rechtbank. Een uitspraak van de rechtbank is niet nodig nu partijen tot overeenstemming zijn gekomen.

Recreatieplezier
De nieuwe portefeuillehouder - wethouder Michiel Alexander de Raaf - reageert opgelucht: “Ik ben natuurlijk nog niet zo lang betrokken bij dit dossier, maar mij werd al wel snel duidelijk dat niemand gediend was met een uitspraak van de rechter. Dan zouden wij de folie vervangen, terwijl SIJM dat eigenlijk ook niet wil en de ijsbaan nog steeds niet voor andere doeleinden kan worden gebruikt.”

Hij vervolgt: “Ook de kans op schaatsen in de toekomst blijft dan onverminderd klein. Ik ben dankbaar dat we de handen op elkaar hebben gekregen voor verkoop van de locatie aan SIJM en dat we het dossier afsluiten”, aldus De Raaf, die verschillende scenario’s heeft besproken met de gemeenteraad en tot de conclusie is gekomen dat dit de beste uitkomst is voor Maasdriel. “We hopen dat er nog veel recreatieplezier kan worden beleefd op deze locatie in Kerkdriel. Daar waar nodig en mogelijk, kan de stichting op onze medewerking rekenen.”  

Toekomst
De stichting gaat aan de slag met haar plannen voor de aanleg van een geasfalteerde ondergrond. Het bestuur van Stichting IJsbaan Maasdriel heeft volop plannen voor de toekomst aan de Piekenwaardweg. Een tevreden secretaris Rob Glaudemans: “We betreuren dat het zo lang heeft moeten duren en dat we als stichting zelfs naar de rechter moesten stappen, maar we zijn blij dat we uiteindelijk toch samen tot een oplossing zijn gekomen."

"Wij richten ons vizier nu op de winter van 2023/2024. Wat ons betreft ligt er dan een geasfalteerde baan, die voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Denk aan de kindervakantieweek, rolschaatsen, skeeleren, enzovoorts. Als het vriest, kunnen we in een mum van tijd een ijslaag neerleggen, zodat er veel sneller geschaatst kan worden dan voorheen.”

Seizoenkaarten
Dat het vizier op de winter van 23/24 wordt gericht, wil overigens niet zeggen dat er komende winter niet geschaatst kan gaan worden. De baan wordt onder water gezet en wanneer het hard genoeg vriest, kan er gewoon geschaatst worden.

Ook gaan er weer seizoenkaarten worden uitgegeven, deze worden aangeboden op de gebruikelijke plaatsen. Daarnaast zijn bstuursleden van SIJM de komende weekenden (tot Sinterklaas) met een verkooppunt aanwezig in het winkelcentrum aan het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel. 

Tags

SIJM,gemeente Maasdriel,Michiel Alexander de Raaf,Rob Glaudemans