bird
vrijdag 26 april | 14.25 uur

Documentaire ‘Houdoe Brabant’ te zien op NPO2

14-12-2020 14:30
uur
houdoe-2
• Annie Michels uit Hedel vertrok in 1956 met haar man Albert van Lith naar de Verenigde Staten.

HEDEL - Annie Michels uit Hedel emigreerde na de Tweede Wereldoorlog samen met haar man Albert van Lith uit Maren naar The Fox Valley in de Verenigde Staten.

Hun dochter Trish van Lith vertelt het verhaal van haar moeder in de documentaire 'Houdoe' van de Zaltbommelse filmmaker Diny van Hoften en haar compagnon Manon van Bergen.

De film is maandag 21 december om 22:50 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Krantenberichtje
De documentaire is gemaakt naar aanleiding van een klein krantenberichtje in 2013. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsins, is een Brabantse molen gebouwd. De interesse van de twee filmmakers is gewekt, ze gaan op onderzoek uit en komen achter een mooi verhaal.

Katholieke Nederlanders
In de periode van 1848 tot 1960 emigreerden veel katholieke Nederlanders, vooral uit Oost-Brabant, naar dit dorp en de omliggende dorpen. Generaties lang bleven ze daar bij elkaar wonen om vast te houden aan hun geloof, cultuur en gewoonten.

Annie Michels uit Hedel
Van Hoften en Van Bergen besluiten dat dit stukje Brabants erfgoed vastgelegd moet worden.

De Zaltbommelse filmmaker Diny van Hoften zoekt de mensen die in de jaren '50 (tot en met1960) geëmigreerd zijn en de nazaten van de emigranten op in Amerika. Zo ook Trish van Lith. Haar moeder, Annie Michels uit Hedel, emigreert in 1956 ook naar Amerika. Dochter Trish vertelt het verhaal van haar moeder die in 2007 overleden is.

Kleermaker
Annie Michels groeit in de oorlog op in Hedel dat vanaf 1944 tot aan de bevrijding zwaar wordt gebombardeerd. De vader van Annie, een kleermaker, wordt ziek en wordt meegenomen door de Duitsers om hem naar een ziekenhuis te brengen. De familie ziet vader nooit meer terug.

Bang
Omdat Annie het oudste kind is van de familie, neemt ze de vaderrol en de kleermakerij over. Na de oorlog trouwt Annie met Albert van Lith uit Maren. Annie is bang voor een nieuwe oorlog en ze wil niet dat haar kinderen meemaken wat zij heeft meegemaakt tijdens de oorlog.

Fox Valley
Daarom besluiten Annie en Albert om samen met hun twee kinderen te emigreren naar Amerika. Ze komen terecht in the Fox Valley waar ook de broer van Albert al woont. In Amerika krijgen ze nog 6 kinderen, waaronder dochter Trish.

Naast de film is ook een website gelanceerd: www.houdoebrabant.nl met meer informatie over de emigratie, de hoofdpersonen en de film.

 

 

Tags

houdoe brabant,diny van hoften,trish van lith