bird
zondag 05 mei | 17.19 uur

Definitief geen parkeergarage in Zaltbommel

09-02-2024 09:40
uur
Door: Britta Alink
bosschepoort
De oude Rabobank maakt plaats voor woningen, maar een parkeergarage komt er dus niet. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – De parkeergarage in de Boschepoort komt er definitief niet. Maar waar moeten al die auto’s in de binnenstad in de toekomst staan? Misschien wel onder de gracht of op het Schootsveld.

De parkeergarage stond ingetekend in de plannen rond de locatie van de oude Rabobank aan de Boschstraat. In januari van dit jaar maakte het college bekend dat de bouw van die garage te duur werd, ook stedenbouwkundige argumenten en archeologische waarden spelen een rol in het besluit.

Stadskwekerij
Politiek Zaltbommel is het eens met de beslissing om de garage te schrappen in de plannen. Dat bleek uit de carrouselvergadering van afgelopen donderdagavond. “Het is te duur, we moeten het niet doen”, aldus Geert Bok (SGP). “Een logisch besluit dus. Maar we hebben wel een parkeerbehoefte waar we iets mee moeten doen. Zeker ook omdat we huizen willen bouwen in dat gebied.” Bok vroeg zich af of er misschien mogelijkheden zijn op de plek waar nu de Stadskwekerij is gevestigd.

Pendelbus
Ook andere fracties opperden alternatieve locaties voor parkeerplekken. “Een transferium bij het station of bij grote evenementen een pendelbus naar de Hogeweg”, noemde Danielle van der Wielen van BVNL. “Of een extra parkeerdek bovenop de Beersteeg.”

Schootsveld
En Frits van der Schans (GroenLinks) noemde het Schootsveld als mogelijke parkeerplaats. “Als ik zie hoe het nu op zijn kop gezet is voor de aanleg van waterberging, vraag ik me af of we geen kans gemist hebben”, aldus Van der Schans. “Hadden we daar niet een mooie parkeergarage kunnen aanleggen?”

Creatieve oplossingen
Volgens wethouder Karima Bouchtaoui is het zeker noodzakelijk om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor meer parkeerruimte aan de randen van de stad. “We moeten daar groot in denken”, vindt zij. “Op dit moment zijn er geen acute parkeerproblemen in de stad, maar met name tijdens evenementen zijn er zorgen. We moeten kijken naar creatieve oplossingen. Over locaties kan ik nu nog geen uitspraken doen.” Dat deed ze dus ook niet over de mogelijkheid van een parkeergarage onder de gracht, die geopperd werd door carrouselvoorzitter Wim van der Toorn.

Openbaar toilet
Burgerlid Enrico Roseboom van de ChristenUnie wilde van de wethouder weten hoe het nu verder moet met het openbaar toilet, dat een plek zou moeten krijgen in de parkeergarage. Wethouder Bouchtaoui beloofde hem daar zeker aandacht voor te houden. “Misschien kan een openbaar toilet ook op een andere plek in de nieuwbouw”, aldus de wethouder.

Tegelijk met het besluit om de parkeergarage definitief te schrappen, geeft de gemeenteraad op 22 februari groen licht aan de verdere ontwikkelingen op de plek van de oude Rabobank. Hier komt de nieuwe locatie van Bommelstein van Prezzent. In deze woonvoorziening wonen ongeveer twintig mensen met een beperking.

 

 

Tags

bosschepoort,oude rabobank

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie