bird
donderdag 05 augustus | 01.50 uur

De Poorterij begint weer te bruisen

21-06-2021 09:58
uur
Door: Britta Alink
DSC05544
• Directeur Ivo van Harmelen van De Poorterij: "Iedereen wil weer aan de slag". (Foto: Tido Mureddu)

ZALTBOMMEL - Nu er steeds meer versoepelingen komen na het coronajaar, gaan ook in De Poorterij steeds meer activiteiten van start. Deze week zijn er zelfs al een paar theatervoorstellingen.

Tijdens de lockdown heeft directeur Ivo van Harmelen samen met de medewerkers de mouwen opgestroopt om de foyer van het gebouw aan te pakken. "We hebben alles zoveel mogelijk in eigen beheer gedaan", vertelt hij. "Want veel budget hebben we niet."

Kantoortje
Het oude kantoortje is weer terug, de doorgang naar Foodbar OostWest afgesloten. "We hebben nu zes arbo-verantwoorde werkplekken kunnen inrichten." De balie van de receptie is opnieuw geschilderd, niet met het woord 'receptie' er op, maar in grote letters: 'welkom in de poorterij' met daaronder een groene streep. "Bewust zonder hoofdletters", legt Ivo uit. "Het maakt ons niet uit of je groot of klein bent, de Poorterij is voor iedereen. En die groene streep is ons lijntje naar de toekomst."

Groen
De kleur groen komt terug in het logo en ook op de compleet vernieuwde website. In de foyer zijn de wanden antraciet geschilderd en komt ook de heldere kleur groen terug. "Het is allemaal moderner geworden en frisser."
Van Harmelen is er in geslaagd om voor het laatste weekend van juni en het eerste van juli een paar voorstellingen te plannen. "Heel spannend", vindt de in Zaltbommel geboren en getogen Ivo. "Iedereen wil weer aan de slag."

Barrie Stevens
Op zaterdag 3 en zondag 4 juli staat Barrie Steven op het podium met zijn eerste solo-voorstelling 'I'm an Artist'. "Het programma Volle Zalen van Avro/Tros komt op een van die dagen filmen", vertelt Ivo. "Zij werken aan een documentaire over Barrie Stevens en gebruiken beelden van deze show in dat programma. De Poorterij speelt daar een belangrijke rol in, omdat Barrie hier ook regelmatig repeteert."

Try-outs
Steeds meer grote artiesten maken gebruik van De Poorterij om te repeteren, net zoals ze dat in het verleden deden. "Ze komen bijna allemaal weer terug", vertelt Ivo trots. "Vaak vinden ze het leuk om hier een try-out te houden. Ik vraag vaak of ze ook iets voor Zaltbommel willen doen. Bijvoorbeeld een workshop geven. Of dat er kinderen bij een repetitie mogen zijn. Ik hoop op die manier verbinding tussen amateurs en professionals te maken."

Nationale première
De Poorterij maakt zich zelfs op voor een echte nationale première, op zondag 10 oktober, 'Diederick's Debuut' van Diederick Ensink. Het multitalent verzorgt zondagmiddag 4 juli ook de seizoensafsluiting van De Poorterij. Die voorstelling vindt buiten plaats op het achterterrein. De toegang is gratis, maar er is wel een maximum aantal bezoekers. Hoeveel mensen er precies bij mogen zijn is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk 150.

Lokale clubs
Ook lokale clubs hebben volop plannen voor optredens. Die Kleine Luyden speelt op 17 en 18 december de voorstelling 'Calendar Girls', die vorig jaar vanwege corona niet door kon gaan. Balletschool Paulette Willemse heeft alweer een weekend in april gereserveerd voor de jaarlijkse voorstelling.

Cinemaarten
Ook het Bommelweekend is vastgelegd. In september gaat filmclub Cinemaarten weer starten met de wekelijkse filmavonden op dinsdag. "We doen ook mee aan de Vestingdagen volgend jaar", vertelt Ivo. "Er gebeurt zo ontzettend veel. We werken weer samen met de organisatie van de Two Rivers Marathon. Met de avond ervoor een optreden van stand-up comedian Wouter Monden, die zelf ook hardloopt."

Toekomst
Verder zijn er al verschillende congressen en symposia geboekt, een belangrijke bron van inkomsten. "De oude dame, De Poorterij, heeft haar glans nog niet verloren", concludeert Ivo. "We kunnen hier nog een paar jaar vooruit en ons verder ontwikkelen voor een nieuwe toekomst." Die toekomst belooft veel goeds. In september van dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over een compleet nieuwe Poorterij, met theaterfunctie. Dat gebouw zou in de Waluwe moeten komen.

Britta Alink

In de Bommelerwaardgids van 30 juni staat meer over de voorstellingen, die vanaf september gepland staan.

Tags

de poorterij,ivo van harmelen

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
bvh-banner336x336px-optie2
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
bakkerij-vankeulen
metalura-336x336-balkonbeglazing2
metalura-336x336-allure
metalura-336x336-glazenwanden
metalura-336x336-showroom
metalura-336x336-steelart
metalura-336x336-terrasoverkapping
metalura-336x336-tuinkamers
metalura-336x336-windschermen
banner-bommelerwaard-336x336-1
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
happyhealthcare-banner336x336px
kimskitchen-banner336x336px
totalfitness-banner336x336px
pat-banner336x336px-v2
tuynkamer-banner336x336px
vanaken-banner336x336px
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
groengraag-banner336px-aug21