bird
donderdag 13 juni | 18.12 uur

Camera's bij drietal Zaltbommelse winkelgebieden worden verwijderd

22-05-2024 09:00
uur
21_05_24_DeVergt
Ook in winkelgebied De Vergt was cameratoezicht aanwezig. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - De camera's die toezicht houden op de winkelgebieden De Portage, De Schans en De Vergt worden weggehaald. Aan het eind van 2023 evalueerde de gemeente Zaltbommel het gebruik van cameratoezicht in de openbare ruimtes binnen de gemeente. 

Naar aanleiding van het onderzoek van een gerenommeerd bureau is het advies nu om het cameratoezicht in drie winkelgebieden stop te zetten. "Er moeten gronden zijn voor het gebruik van camera's. Dit is niet meer in evenwicht met het aantal incidenten", aldus burgemeester Pieter van Maaren. Uit de evaluatie blijkt dat er heel weinig criminele of overlast gevende incidenten zijn in de omgeving van winkelgebieden De Portage, De Schans en De Vergt. In de genoemde gebieden komen per jaar één tot zeven incidenten voor. Doordat andere maatregelen het gewenste effect hebben, wordt de inbreuk op de privacy door cameratoezicht te zwaar geacht. Vanwege privacyregels mogen er daarom geen camera's meer worden geplaatst in deze openbare ruimtes. Daarom worden de camera’s in de openbare ruimte van winkelgebieden De Vergt, De Schans en De Portage op 1 juni uitgeschakeld.

Alternatieve maatregelen
De burgemeester begrijpt de eventuele zorgen van het weghalen van de cameratoezicht, maar benadrukt dat het behoud hiervan niet meer nodig is. "Door inzet van buurtzorg, politie en boa's blijft het aantal incidenten beperkt. Het is bemoedigend dat we tot dit resultaat zijn gekomen."
Daarbij wordt erop ingezet om mensen vaker een melding te laten maken, zodat problemen snel kunnen worden aangepakt. Bij overlast worden er meer veiligheidspartners ingezet, zoals politie, boa's en jongerenwerkers. Ook kunnen er maatregelen worden genomen zoals het plaatsen van extra verlichting of het verwijderen van spullen die makkelijk vernield kunnen worden. Het verwijderen van de camera's zal gecombineerd worden met andere werkzaamheden dit jaar. De kabels en leidingen blijven echter wel aanwezig. Mocht er in de toekomst aanleiding voor zijn, dan kunnen camera’s opnieuw worden geplaatst, zo meldt de gemeente.

Overlast kan worden gemeld via de website van de gemeente of bij de politie via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Dat kan telefonisch op 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Tags

cameratoezicht

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie