bird
zaterdag 02 maart | 14.15 uur

Burgemeester deed 'alles binnen mogelijkheden', carnavalsvereniging distantieert zich van illegaal feest

29-11-2022 16:32
uur
Door: Martin van Hemert
281122_Illegaal Feest Ammerzoden 11
Het was in de nacht van zaterdag op zondag een drukte van belang nabij Wordragen. Foto's: Bart Meesters

AMMERZODEN - Burgemeester Henny van Kooten vindt dat hij alles heeft gedaan dat binnen zijn mogelijkheden lag om het grote illegale feest afgelopen weekend te laten beëindigen.

Het feest werd gehouden in een loods aan de Lange Weisteeg in Ammerzoden, vlak bij Wordragen. Daarover werd Van Kooten rond 1:00 uur 's nachts door de politie op de hoogte gesteld. Volgens de politie kwamen er zo'n 1500 mensen op af, de organisatie sprak van 3000 bezoekers, die niet alleen uit Nederland maar ook uit onder andere Luxemburg, België, Frankrijk en Duitsland kwamen.

Van Kooten - die ervaring heeft met het beëindigen van zo'n illegaal feest vanuit zijn tijd als burgemeester van Noord-Beveland - besluit de afritten rondom Ammerzoden af te zetten. "Zo probeer je in ieder geval de toestroom te stoppen, die op dat moment nog steeds gaande was."

Noodbevel
Ook wordt er een noodbevel opgesteld, om te voorkomen dat het feest op een andere plaats in de gemeente Maasdriel verder zou gaan. De politie is ondertussen met tien agenten aanwezig bij de loods, onvoldoende om op een veilige manier het feest te beëindigen, zo oordeelt Van Kooten: "Er zijn misschien burgemeesters die zeggen; 'we sturen tien agenten naar binnen', maar dat vond ik onverantwoord. Ik ga ze niet voor de leeuwen gooien."

(Tekst loopt door onder de foto's)

 

Van Kooten besluit daarop om de Mobiele Eenheid (ME) in te schakelen. "Omdat het anders een meerdaags feest kon worden, dat bijvoorbeeld tot maandag doorgaat. Daar moet je paal en perk aan stellen. Alle middelen die ik tot mijn beschikking heb, heb ik ingezet." 

Gezien het feit dat de twee pelotons ME (in totaal honderd personen) vanuit het hele land naar Ammerzoden moeten komen, verstrijken de nodige uren. Pas in de ochtend wordt het feest definitief beëindigd door alle feestgangers te sommeren het pand rustig te verlaten.

Camerabeelden
Hoewel een deel van de feestvierders duidelijk onder invloed is van drank en/of drugs, schrijft de politie geen bekeuringen uit, bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed. "We hadden er gewoon de menskracht niet voor om mensen te laten blazen", aldus de burgemeester. "En ik moet zeggen; ik zag veel auto's vol jongelui die helemaal van het padje waren, maar de chauffeur niet. Mogelijk rouleren ze dus met een Bob, dan kan de rest lekker blijven feesten. Ik ben in ieder geval blij dat het feest rustig is beëindigd."

Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee de kous af is. "De eigenaar gaat aangifte doen en wij gaan onderzoeken of we de kosten op de organisatie kunnen verhalen. We hebben veel camerabeelden, waarop ook kentekens te zien zijn, dus deze week gaan we rustig overleggen wat we daarmee kunnen."

(Tekst loopt door onder de foto's)


Naast de omwonenden, die overlast ervoeren van de harde muziek en de feestvierders, was ook carnavalsvereniging Ut Malse Arckeldurp geenszins te spreken over het illegale feest. Die vereniging krijgt de loods waar de raveparty gehouden is namelijk in bruikleen als bouwhal voor carnavalswagens.

Op het moment dat het feest plaatsvond waren er nog geen wagens in de hal aanwezig. "De meeste carnavalsgroepen beginnen in december met het bouwen. De hal zou op korte termijn open gaan als bouwhal, maar het schijnt nu nog een gigantische rotzooi te zijn", aldus voorzitter Stefan Kraay, die benadrukt dat het feest en de carnavalsvereniging volledig losstaan van elkaar: "Wij hebben helemaal niets met dit feest te maken, laat dat duidelijk zijn."

Tags

illegaal feest,raveparty,Ut Malse Arckeldurp,carnaval