bird
vrijdag 29 maart | 08.14 uur

Brandweer gehinderd en politieauto's vernield in Poederoijen: ‘Hufterig en asociaal’  

01-01-2022 11:45
uur
Door: Martin van Hemert
010121_Poederoijen5-1
• Foto: Bart Meesters

POEDEROIJEN – In Poederoijen zijn tijdens de jaarwisseling twee politiewagens vernield. Ook is de brandweer belemmerd bij bluswerkzaamheden. De Mobiele Eenheid (ME) stond klaar om in actie te komen, maar dat bleek op het laatste moment niet nodig.

In de dagen in aanloop naar oud en nieuw vonden er al diverse branden plaats in Poederoijen en ook tijdens de jaarwisseling was het raak. Een peloton ME'ers stond zaterdagochtend net buiten Poederoijen in alle vroegte klaar vanwege het vernielen van twee politiewagens met zwaar vuurwerk en het belemmeren van de brandweer bij bluswerkzaamheden. Op het laatste moment werd toch afgezien van de inzet van de ME'ers.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Op de kruising Burgemeester Posweg/Maarten van Rossumweg in Poederoijen stond een grote groep jeugd van ongeveer vijftig personen en stonden een auto en meerdere aanhangers en caravans in brand. Er werd ook zeer zwaar vuurwerk afgestoken.

Vanaf begin december moest de brandweer zeker twintig keer uitrukken naar de kruising. In bijna alle gevallen ging het om caravans, aanhangers en stapels autobanden en hout die in brand stonden.

Hufterig
Burgemeester Pieter van Maaren veroordeelt de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Poederoijen: “Het gedrag van een aantal mensen op de kruising in Poederoijen, waaronder het fysieke geweld richting brandweer en politie, kan ik niet anders dan als hufterig en asociaal bestempelen. Het overschrijden van onze normen en waarden is ten diepste overigens een opvoedprobleem, waaronder een hele gemeenschap dreigt te moeten lijden.”
Van Maaren roept dorpsbewoners op om een melding te doen: “Iedereen kent iedereen in Poederoijen dus doe een melding - dit kan ook anoniem - en geef namen door, want wegkijken is oogluikend toestaan.” Ook geeft hij aan dat er video-opnames zijn van ‘het geweld’ in Poederoijen. “Er zal uiteraard zoveel als mogelijk strafrechtelijke vervolging plaatsvinden, zodat daders gestraft kunnen worden.”

Vuurwerkverbod
In de rest van der kernen in de gemeente Zaltbommel is de jaarwisseling ‘op reguliere wijze verlopen’. “Wel kan opgemerkt worden dat ook in onze gemeente veel mensen, zoals in heel Nederland, zich niet aan het landelijk vuurwerkverbod hebben gehouden. Daarnaast zal er ook helaas in onze gemeente materiële schade zijn. Een evaluatie op basis van feiten zal ook dit jaar plaatsvinden”, aldus Van Maaren.

In de gemeente Maasdriel is de jaarwisseling - voor zover bekend - zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Tags

Poederoijen,jaarwisseling