bird
vrijdag 29 maart | 08.02 uur

Ruim twintig branden in Zaltbommelse dorpen

31-12-2021 08:53
uur
Door: Bart Meesters
Brand Zuilichem 2 -1
• In Zuilichem stond een groep jongeren op afstand te kijken naar de brand. (foto: Bart Meesters)

ZALTBOMMEL – De brandweerkorpsen in de gemeente Zaltbommel hebben een drukke nacht gehad. Om 20:38 uur kwam donderdagavond de eerste melding binnen van een buitenbrand in Nederhemert. Om 2:43 uur de laatste melding van een brand in Brakel.

De brandweerkorpsen moesten zeker twintig keer uitrukken voor diverse branden. In bijna alle gevallen ging het om caravans, aanhangers en stapels autobanden en hout.  Bij een groot aantal branden waren grote groepen jeugd op straat aanwezig. Bij een aantal branden, voornamelijk in Brakel werd zwaar vuurwerk afgestoken.

Veel rook
Ook in het Poederoijen was het opnieuw raak. Tot vier keer toe moest de brandweer uitrukken naar de kruising Burgemeester Posweg met de Maarten van Rossumweg in het Dorp. Diverse aanhangers en caravans vol autobanden, hout en plastic gingen in vlammen op. De branden gingen gepaard met veel rook. De grote groep jeugd die er stonden te kijken, lieten de brandweerlieden rustig hun werk doen.

In Zuilichem werd met rollen afzet lint de Maas- Waalweg afgezet door de aanwezige jeugd.

In Poederoijen reed een blauwe auto nadat de brandweer vertrokken was, op de groep jeugd in. Een aantal jongeren kon maar net op tijd aan de kant springen om niet geraakt te worden door de auto. De politie onderzoekt dit incident.

Hieronder een overzicht met korte toelichting over alle branden:

Nederhemert
20:38 uur aan de Zietfortseweg in Nederhemert is een melding van een buitenbrand. De brandweer heeft de brand geblust. 


Poederoijen
21:21 uur op de kruising Burgemeester Posweg met de Maarten van Rossumweg in Poederoijen staat een aanhanger in brand. De aanhanger is geladen met onder anderen autobanden. De brandweer blust de brand. 



Brakel
22:10 uur Op de Burgemeester Posweg met de kruising Weijtjesweg in Brakel staat een stapel autobanden en hout in brand midden op de kruising. De brandweer blust de brand.

 

Zuilichem
22:51 uur Op de Maas-Waalweg in Zuilichem staat een grote stapel autobanden in brand. Bij de brand staat een grote groep jeugd. De brandweer van Brakel blust de brand

Brakel
23:00 er is een melding van een aanhanger in aan de Beukenstraat in Brakel. Omdat de brandweer van Brakel is ingezet in Zuilichem wordt  de brandweer van Giessen gealarmeerd.

Poederoijen
23:01 uur op de Burgemeester Posweg met de Maarten van Rossumweg in Poederoijen is het opnieuw raak. Een grote caravan geladen met hout, autobanden en plastic staat volledig in brand. Omdat de brandweer van Giessen en Brakel al in andere plaatsen aan het werk zijn komt de brandweer van Nederhemert. Net als bij de eerdere branden staat er een grote groep jeugd op straat. 

Kerkwijk
23:09 uur Kerkwijk op Delwijnsekade N832  met de kruising Walderweg in Kerkwijk staat midden op de weg een aanhanger met banden in brand. De brandweer van Gameren heeft de brand geblust. 

Brakel
23:43 uur op de Beukenstraat in Brakel staat een stapel autobanden en hout in brand. Er staat een grote groep jeugd en er wordt zwaar vuurwerk afgestoken. De brandweer Brakel blust de brand. Buurtbewoners zijn gefrustreerd over de brand en reageren boos op de politie. 

Gameren
00:28 uur Op de Nieuwstraat in Gameren krijgt de brandweer een melding van een buitenbrand. De brandweer van Gameren blust de brand

Poederoijen
00:30 uur op de kruising Burgemeester Posweg met de Maarten van Rossumweg in Poederoijen is het wederom raak. Een grote grote dichte aanhanger vol banden in brand. Ook de caravan die eerder op de avond brandde staat opnieuw in brand. De grote groep jeugd is nog steeds aanwezig. Van de brand komen meters hoge vlammen en veel hitte af. De brandweer van Brakel heeft de brand geblust. Nadat de brand geblust is rijdt een oude blauwe citroen C1 met hoge snelheid in op de groep jongeren. Diverse jongeren moeten aan de kant springen. Wonder boven wonderen raakt er niemand gewond. De politie onderzoekt het voorval.  

Poederoijen 
01:19 uur en weer is het raak op de kruising Burgemeester Posweg met de Maarten van Rossumweg in Poederoijen. De restanten van de eerdere branden op de avond, zijn opnieuw in brand gestoken. De brandweer blust de brand. De gemeente haalt met een vrachtwagen alle restanten af en voert ze af naar de gemeentewerf in Gameren. 

Zuilichem 
02:00 uur In Zuilichem brand het opnieuw op de Maas-Waalweg een stapel afval staat in brand. Een groep jeugd is bij de brand aanwezig. Met een grote hoeveelheid afzetlint is de weg door de jeugd afgezet. 



Nederhemert
02:03 uur. Langs de Maas-Waalweg in Nederhemert staat recht tegenover de brandweerkazerne een stapel vrachtwagenbanden in brand. De brandweer blust de brand. 

Brakel
02:43 uur op de kruising van de Burgemeester Posweg met de Molenkampsweg in Brakel is een buitenbrand. De brandweer van Brakel blust de brand.

Naast deze branden waren er ook nog vier meldingen van branden in Ophemert,
een brand in Haaften en een brand in Hellouw.  Ook zijn door de brandweer in de Bommelerwaard nog enkele anderen brandjes geblust. De gemeente heeft alle restanten van de diverse branden afgevoerd naar de gemeentewerf.

 

Tags

oud en nieuw zaltbommel,branden zaltbommel