bird
zondag 05 mei | 21.33 uur

Bouw Buitenstad kan deze zomer beginnen

13-02-2024 14:43
uur
Door: Britta Alink
071221_Buitenstad
De Buitenstad in Zaltbommel is een van de laatste plekken in het land waar buitendijks gebouwd gaat worden. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - Vanaf deze zomer komt er beweging in de Buitenstad, de nieuw te bouwen woonwijk achter de Albert Heijn aan de haven en de Waal.

Volgens wethouder Ed Goossens gaat dan de 'schop van slopen en voor het archeologisch onderzoek' de grond in. In de nieuwe wijk staan 330 nieuwe woningen gepland. Het worden vooral appartementen, maar er komen ook grondgebonden huizen. De oude loods op het voormalige Buko-terrein gaat tegen de vlakte. Op die plek komen drie appartementengebouwen. De toekomstige bewoners van die woningen kijken uit op de Waal. Meer richting de stad komen de wat lagere woningen.

Beschermd stadsgezicht
De afgelopen jaren is regelmatig bezwaar gemaakt tegen de manier waarop de wijk wordt gebouwd. De bezwaarmakers maakten zich vooral zorgen over het beschermd stadsgezicht. De Raad van State heeft de gemeente vorig jaar de opdracht gegeven het bestemmingsplan aan te passen. Dat is inmiddels gebeurd. Wethouder Ed Goossens gaat ervan uit dat er binnenkort een definitief positief besluit komt van de Raad van State. "De Buitenstad wordt een parel voor de gemeente Zaltbommel", verwacht hij.

Buitendijks bouwen
Het aangepaste bestemmingsplan kwam vorige week donderdag ter sprake tijdens de carrouselvergadering. De politiek stemde in met de wijzigingen, maar uitte ook wat zorgen over buitendijks bouwen.

"We hebben een uitzonderlijk nat najaar met hoogwater achter de rug", aldus Frits van der Schans. "Doen wij er wel verstandig aan om te bouwen in de uiterwaarden? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." Ook CDA burgerraadslid Erik van der Reijden heeft twijfels over buitendijks bouwen: "Maar we hopen dat er rekening wordt gehouden met de stijging van het water."

Waterveiligheid
Volgens wethouder Goossens is het plan gemaakt onder 'ministerieel toezicht'. "Het is een van de laatste projecten die buitendijks gebouwd gaan worden. We zijn in dit land goed in waterveiligheid. Die is ook hier gegarandeerd."

 

Tags

buitenstad

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie