bird
vrijdag 19 april | 14.22 uur

Bommelerwaardse posten tweede en vierde bij brandweer-finale

12-09-2023 12:19
uur
Door: Martin van Hemert
110923-brandweergameren.2464x2065x1.90
Het team van Gameren dat afgelopen weekend tweede werd. Foto's: aangeleverd

BOXTEL - Brandweerpost Gameren is afgelopen zaterdag in Boxtel tweede van Nederland geworden tijdens de finale van de brandweervaardigheidstoetsen. Post Nederhemert veroverde in de eindstrijd een vierde plaats. 

In totaal deden dit seizoen 305 brandweer posten mee aan deze afvalrace. Het is daarom bijzonder dat twee brandweerposten uit de Bommelerwaard voorafgaand aan de finale tot de negen beste ploegen van Nederland behoorden. Deze negen ploegen streden zaterdag om de titel. 

(Tekst loopt door onder de foto's)


De posten hadden een lastig scenario voor de boeg, zo vertelt Peter van Wijk, groepschef van de post Gameren: "We kregen de melding rook uit een voertuig; vermoedelijk van een laptop. Dus moesten we schakelen naar vermoedelijk lithium brand van de accu van de laptop. Toen we aankwamen, kwam een brandend persoon op ons af die een bluspoging had gedaan. Deze moesten we gaan blussen en gelijk gaan koelen." 

Vervolgens moesten de deelnemers een persoon helpen die gespietst was door een buis en de buis knippen en alsof dat niet genoeg was kwam er ook nog een incident waarbij 1000 liter vloeistof moest worden opgetild omdat een voet bekneld lag. "Een hele klus die landelijke finalewaardig was", stelt Van Wijk, die de eerste plaats naar brandweer De Lier uit Haaglanden zag gaan.

In maart vond er in de Bommelerwaard een brandweertoets plaats. Deze toets werd georganiseerd door brandweerpost Gameren. BWG TV maakte daar onderstaande reportage over.

Tags

Post Gameren,Post Nederhemert,brandweer,vaardigheidstoets,Peter van Wijk