bird
vrijdag 29 maart | 06.19 uur

Bommelerwaard krijgt eigen Vogelatlas

20-01-2023 15:11
uur
Door: Britta Alink
atlasteam
Arnout de Mooij en Cassandra van Altena in de uiterwaarden bij Gameren. (foto: Niels Daan)

BOMMELERWAARD - Van pimpelmees tot roerdomp en van zeearend tot steenuil. Deze en nog ruim honderdvijftig andere vogels zijn ieder jaar te zien in de Bommelerwaard. De Natuurwacht werkt momenteel aan een Vogelatlas waar alle soorten een plekje in krijgen.

Arnout de Mooij (44) en Cassandra van Altena (38) zijn de kartrekkers van dit project. Samen met Ton van Balken en Coen van Tuijl schrijven zij alle teksten voor het boek. Voor de tellingen zijn vele vrijwilligers al maanden aan de slag. Ze pakken het aan zoals bij de landelijke Vogelatlas, een uitgave van de organisatie Sovon, die onderzoek doet naar vogels in ons land.

Drie jaar tellen
De tellingen in de Bommelerwaard nemen in totaal drie jaar in beslag. "Elke vrijwilliger kiest vier of meer gebieden van één bij één kilometer groot, we noemen dat een 'hok'", licht Cassandra toe. "Daar ga je een uur lang kijken welke vogels je ziet en luisteren welke je hoort. De resultaten voer je in in een app. Sovon helpt vervolgens met de analyse van de gegevens."
De Bommelerwaard is opgedeeld in 190 'kilometerhokken' waar winter- en broedvogels geteld worden. De tellingen zijn in 2022 begonnen, de vrijwiligers zijn nu ongeveer op een derde.

Stimulansprijs van Sovon
In oktober afgelopen jaar kregen Cassandra en Arnout de 'Stimulansprijs' van Sovon. Die prijs is bedoeld voor vogelaars die zich op een bijzondere manier inzetten voor een vogelproject en daar andere vogelaars bij betrekken.

Cassandra is naast haar werk als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen al tien jaar actief als vrijwilliger van de Natuurwacht Bommelerwaard. Arnout werkt als IT'er bij het natuurplatform Waarneming.nl en werd een jaar of vijf geleden actief voor de Natuurwacht.

Jaloezie
De twee vrijwilligers delen hun passie voor vogels. "De meest prominente emotie bij vogelaars is jaloezie", lacht Cassandra. "Als Arnout laat weten dat hij een bijzondere vogel heeft gezien en ik op mijn werk ben, dan kan ik niet wachten om ook te gaan kijken. Ik ben weleens eerder van mijn werk vertrokken, zodat ik de draaihals ook nog kon zien. En als ik mijn verrekijker ben vergeten, dan kan ik daar echt van balen."

Iedereen kan helpen
Bij het tellen van de vogels maken de auteurs van de Vogelatlas niet alleen gebruik van de vrijwilligers van de Natuurwacht, maar vragen ze iedereen in de Bommelerwaard om het te melden als ze iets bijzonders zien. Bijvoorbeeld in hun eigen achtertuin of als ze onderweg zijn. De Vogelatlas gaat over de vogels in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, dus van Heerewaarden tot Poederoijen en van Brakel tot Hedel.

Meldingen doorgeven
Een melding doorgeven kan via het e-mailadres atlas@natuurwachtbommelerwaard.nl Ook kunnen inwoners van de Bommelerwaard een melding doorgeven via Waarneming.nl. De data van deze site worden gebruikt om de Vogelatlas van de Bommelerwaard zo volledig mogelijk te maken.

Boerenzwaluwen
"Boerenzwaluwnesten zie je vooral in een schuur op een erf, daar kunnen wij natuurlijk niet komen", licht Arnout toe. "Of ransuilen, kerkuilen, de huiszwaluw. We zijn heel blij met meldingen over die vogels, niet alleen in buitengebieden, maar ook in woonwijken of op industrieterreinen. Met de vogelatlas willen we juist ook andere plekken dan de bekende natuurgebieden een keer aandacht geven."

Foto's
Voor het boek zijn de twee vrijwilligers ook op zoek naar foto's van de waargenomen vogels. "Bijvoorbeeld van de slechtvalk, die elk jaar een nest heeft op de Martinus Nijhoffbrug", noemt Cassandra. "Of de kokmeeuwen die soms zo mooi op een rijtje zitten op het bruggetje over de singel naar de Stadswallen toe."

Extra tellingen
In 2025 bestaat de Natuurwacht Bommelerwaard 50 jaar. Dat vinden Cassandra en Arnout een mooi moment om 'hun' Vogelatlas uit te brengen. Dit vroege voorjaar kunnen vrijwilligers nog meedoen aan extra tellingen om roofvogels en bosuilen te inventariseren. Op 1 april worden de tellingen gezamenlijk afgerond, de locatie hiervoor wordt nog bekend gemaakt. Wie mee wil helpen of meer wil weten kan voor meer informatie terecht op:
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

(Hieronder vier foto's van de kokmeeuw, het puttertje, de ransuil en de staartmees. De foto's zijn in de Bommelerwaard gemaakt door Arnout de Mooij)

 

 

 

Tags

vogelatlas bommelerwaard,natuurwacht bommelerwaard,arnout de mooij,cassandra van altena