bird
zondag 16 juni | 06.55 uur

Belgische pelgrims met ezel brengen bezoek aan Bommelerwaard

13-09-2023 11:27
uur
110923_PelgrimsBommel
Ezel Berry is de trouwe metgezel van de twee Belgen. Foto: Ton van Balken

ZALTBOMMEL - Twee pelgrims uit België hebben vorige week samen met hun ezel een bezoek gebracht aan de Bommelerwaard. Ton van Balken bood het drietal onderdak.

‘Kunnen er donderdagavond twee pelgrims bij jou slapen en heb je ook plek voor een ezel'? Die vraag kreeg Ton van Balken vorige week vanuit Utrecht. Het Martinuscomité aldaar was op zoek naar huisvesting voor twee pelgrims, die vanuit België het St.-Martinuspad lopen naar Utrecht. Om de twintig kilometer was een rustmoment noodzakelijk. De eerste rustplaats vonden de pelgrims bij de familie Bogers in Brakel.

Via de Waaldijk liepen de twee Belgische gepensioneerde broers en ezel Berry richting Maartensstad Zaltbommel. De familie Van Balken ontvangt daar met regelmaat pelgrims. De ezel kreeg een plek bij de schapen in de wei nabij de Bommelse heemtuin.

Verstoten
De twee Vlaamse broers, Piet en Paul Ternest, ondernemen hun tocht om geld bijeen te krijgen voor een project in het West-Afrikaanse land Benin. Hun sponsortocht ‘Berry for life' helpt mensen, die omwille van een verstandelijke beperking verstoten worden. Dankzij het project kunnen zij een eigen bestaan opbouwen.

Tijdens het korte verblijf in Zaltbommel werd de Sint-Maarten bezocht en werd met ezel Berry stil gestaan bij het Sint-Maartensbeeld aan de Bossche Poort. Op vrijdagmorgen in alle vroegte werd het Martinuspad vervolgd en ging het opvallende trio via de Bommelse brug naar Rijswijk, nabij Wijk bij Duurstede, waar een nieuwe slaapplaats was geregeld bij de plaatselijke dominee.

Tags

pelgrims,Berry for Life,pelgrimstocht