bird
vrijdag 26 april | 06.22 uur

BBB ook in de Bommelerwaard de grootste partij

22-03-2023 15:45
uur
Door: Britta Alink
210323_Boeren Protest Den Bosch 17
Tractoren bij het provinciehuis in Den Bosch. Foto: Bart Meesters

BOMMELERWAARD - Zelfs in de gemeente Zaltbommel is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Met 21 stemmen verschil werd de partij net iets groter dan de SGP. In de gemeente Maasdriel was BBB ruimschoots de grootste, Forum voor Democratie leed daar een monsterverlies.

Terwijl in de meeste gemeenten in Nederland en Gelderland BBB overduidelijk de grootste partij werd tijdens de provinciale verkiezingen van 15 maart, leek het er bij de voorlopige uitslag vorige week op dat de SGP in Zaltbommel nét iets groter was. Uit de definitieve telling blijkt daarentegen dat de SGP 2515 stemmen kreeg en BBB 2536.

In Maasdriel werd BBB wel overtuigend de grootste met 26,7 procent van de stemmen. Daarna volgde de VVD met 14,1 procent. Het CDA, in Maasdriel altijd een grote partij, leverde fors in en ging van ruim 16 procent vier jaar geleden naar 8,2 procent nu. Ook FvD verloor flink en kwam uit op 3 procent, een verlies van maar liefst 18,5 procent. De PvdA boekte een bescheiden winst met 0,7 procent en kwam uit op 5,4 procent.

De Zaltbommelse kiezers volgden min of meer de landelijke trend. CDA en FvD verloren fors. VVD, ChristenUnie, GroenLinks en SP verloren iets. De PvdA steeg 0,4 procent. De nieuwkomers Volt, Ja21 en Belang van Nederland (BVNL) haalden respectievelijk 2,8, 3,2 en 2,5 procent van de stemmen. De avond voorafgaand aan de verkiezingen reisde een groot aantal boeren - waaronder boeren uit de Bommelerwaard - nog af naar het provinciehuis waar het landelijke lijsttrekkersdebat werd gehouden (zie foto).

Zetelverdeling provincie
De (voorlopige) uitslag van de verkiezingen betekent voor BBB dat de partij maar liefst veertien zetels krijgt in de Provinciale Staten van Gelderland. FvD gaat van zeven naar één zetel. Het CDA van zeven naar drie. De overige verdeling blijft ongeveer gelijk. BBB heeft inmiddels Gert Jan van Noort (jarenlang wethouder en raadslid in Harderwijk) gevraagd om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie te verkennen.

Kandidaten uit Zaltbommel
D66 verliest in Gelderland een zetel en gaat naar een totaal van drie zetels in de Provinciale Staten. Dat betekent dat het Zaltbommelse gemeenteraadslid Elke Smulders (fractievoorzitter van D66) haar plaats in PS kan innemen. Zij stond op plaats twee van de kieslijst en neemt nu afscheid van de gemeenteraad in Zaltbommel. Namens de VVD stond Koos de Looff uit Zaltbommel op de zesde plaats van de kandidatenlijst. Hij was de afgelopen vier jaar ook al Statenlid en de kans is groot dat hij dat de komende vier jaar weer is, ondanks het feit dat de VVD van acht naar zes zetels gaat. Koos de Looff was van 2010 tot 2018 actief als gemeenteraadslid voor de VVD in Zaltbommel.

Oud-fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk van SP Zaltbommel stond op plaats vijf van de lijst voor de Provinciale Staten. De SP ging van twee naar één zetel, dus er is geen plaats voor Stoutjesdijk.
Daniëlle van der Wiele van BVNL Zaltbommel stond op de tweede plek van de lijst voor BVNL. Die partij haalde te weinig stemmen in Gelderland om een zetel te bemachtigen.
Corstiaan van Alphen uit Gameren stond op de zestiende plaats voor BBB. Als het aantal zetels in de Provinciale Staten bij veertien blijft, valt hij net buiten de boot.

Kandidaten uit Maasdriel
De Maasdrielse kandidate Liza Kozloswski-School uit Hedel grijpt door het verlies van het CDA van zeven naar drie zetels naast een plek in de Provinciale Staten. Zij stond zevende op de kandidatenlijst. Ook de Maasdrielse Evelien Baudoin uit Heerewaarden (22e op lijst GroenLinks), Kees van Drunen uit Rossum (34e GroenLinks), Tom van Engelen uit Hedel (34e D66) en Erik Braam uit Kerkdriel (9e voor de SP) zijn niet verkozen.

Tags

Provinciale Statenverkiezing,BBB,BoerBurgerBeweging,SGP