bird
zondag 19 mei | 08.54 uur

Anneke ‘van de pastorie’ viert haar honderdste verjaardag

20-10-2023 09:02
uur
anneke van kessel_100 jaar_honderd jaar
Burgemeester Jaco Geurts kwam de honderdjarige Anneke van Kessel feliciteren. (Foto: Koen Vandenput)

KERKDRIEL - Voor Anneke van Kessel - van Osch was het afgelopen dinsdag precies honderd jaar geleden dat ze in d'n Hoorzik in Kerkdriel werd geboren.

De verjaardag werd gevierd in De Leyenstein. In de ochtend was het een zoete inval van medebewoners en bekenden en ‘s middags kwam burgemeester Jaco Geurts haar feliciteren. Onder zijn toeziend oog werd op ‘Ut 100 joarig benkske’ het naamplaatje van Anneke onthuld. Daarna was er nog een gezellig feestje met de familie.

Knoopfabriek
Anneke groeide op in een gezin met drie kinderen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ging ze werken op de knoopfabriek in het centrum van Kerkdriel. “Hard werken”, vertelt ze. “En ook nog twee keer per dag lopend op klompen ernaartoe.” In de oorlog ontkwam ze, zoals velen in Kerkdriel, niet aan een evacuatie en kwam ze tijdelijk in Bolsward terecht.

Bijnaam
In 1953 trouwde Anneke met Marinus van Kessel uit Alem en gingen ze wonen in de pastorie van Alem. In het dorp kreeg ze al snel de bijnaam 'Anneke van de pastorie'. Het paar kreeg vijf kinderen (later kwamen hier nog zes kleinkinderen en een achterkleinkind bij). In 1966 verhuisde het gezin noodgedwongen naar een andere woning in Alem, waar ze erg aan moesten wennen. Naast haar huishoudelijke taken, zorgt Anneke jarenlang voor haar oudste zoon Roel.

60-jarig huwelijk
In 2013 vierden Anneke en Marinus hun 60-jarig huwelijk en een jaar later verhuisden ze naar De Leyenstein in Kerkdriel. Anneke heeft het daar nog steeds goed naar haar zin, maar naast het overlijden van haar man in 2015, spaart het leven haar niet. In de loop van de jaren zijn er ook twee kinderen en een kleinkind overleden.

Voorbij gevlogen
Anneke beschikt nog over een goede gezondheid. Sinds kort is ze pas 'aan de rollator' en ze wordt wat vergeetachtiger. Ze kan maar moeilijk geloven dat ze 100 jaar is geworden. "De tijd is voorbij gevlogen”, vertelt ze. Op de vraag wat haar geheim is, antwoordt ze gekscherend: "Af en toe lekker snoepen.”

Tags

anneke van kessel,100-jarige