bird
maandag 29 april | 00.59 uur

Aangeslagen burgemeester biedt opnieuw excuses aan

22-03-2024 08:40
uur
Door: Britta Alink
raadzaal zaltbommel_oude stadhuis_gemeenteraad zaltbommel
De gemeenteraad heeft besloten het dossier te laten rusten, tenzij er nieuwe informatie boven tafel komt. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - Met een uitgebreide verklaring heeft burgemeester Pieter van Maaren afgelopen donderdagavond nogmaals zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken rond de renovatie van zijn monumentale woning in de binnenstad van Zaltbommel. "Ik voelde en voel me beroerd onder de hele situatie", sprak hij zichtbaar aangeslagen.

"Ik heb echt nooit kunnen bevroeden dat er zoveel beperkingen zaten aan het renoveren van een monument", sprak hij eerlijk. "Ik heb echt niet zomaar kozijnen uit de woning geslagen. Ik dacht echt dat we dubbelglas aan de voorkant konden aanbrengen, net zoals dat ook al aan de achterkant van het huis zat. Soms heb ik de afgelopen tijd weleens gedacht of het wel een goed besluit is geweest om het huis te kopen. Maar mijn vrouw Ine en ik wonen er met heel veel plezier en we willen er ook zeker blijven wonen."

Schijn bedriegt
"Voor mij persoonlijk geldt het als falen", aldus de burgemeester. "Maar het beeld van onverschilligheid en willens en wetens fout klopt niet. Ik was, ik ben en ik blijf iemand die het goede probeert te doen. Nu me dat niet gelukt is, trek ik mij dat aan. Meer dan mij lief is. Schijn bedriegt. Mijn buitenkant weerspiegelt lang niet altijd mijn gevoelens."

Nieuwe kozijnen
Van Maaren sprak zijn woorden tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin besloten werd de geheimhoudingsplicht rond een ingelaste raadsvergadering op 7 februari op te heffen. Op die dag kwam de gemeenteraad bij elkaar om te praten over de verbouwing van de woning van de burgemeester, aan de Waterstraat. De burgemeester kreeg in 2020 een vergunning om 'achterzetramen' te plaatsen aan de binnenkant van de kozijnen van zijn monumentale pand aan de Waterstraat. In plaats daarvan liet hij volledig nieuwe kozijnen plaatsen, voorzien van dubbel glas. De oude kozijnen met het glas verdwenen in de container.

Toezichthouder
Op 31 augustus 2023 zag een toezichthouder van de Omgevingsdienst dat er nieuwe kozijnen in de woning zaten en werd de bal aan het rollen gebracht. De burgemeester heeft vervolgens een aanvraag om legalisatie ingediend, die in januari van dit jaar door de monumentencommissie is behandeld. Ook heeft hij in die periode het college en de fractievoorzitters van de gemeenteraad geïnformeerd over de ontstane situatie.

Forse tegenvaller
Donderdagavond gaf Van Maaren een beknopt overzichtje van de gang van zaken. Het begon met aanpassingen aan zijn woning in de Waterstraat, die in 2020 in opdracht van de gemeente zijn aangebracht. "Dat betrof onder andere veiligheidsmaatregelen", aldus Van Maaren. In 2022 begon een schilder aan het schilderen van de woning. "Dat betrof niet alleen de ramen, maar ook deuren enzovoort. Toen de schilder begon bleken de ramen, niet de kozijnen, rondom het huis bijna allemaal rot. Dat was een forse tegenvaller, maar het hoort bij een oud huis en onderhoud was nodig. Ik was opgelucht toen ik hoorde dat er een oplossing bleek te zijn. Het hout van de ramen kon vervangen worden door een originele houtsoort, met hetzelfde gefreesde patroon en hetzelfde dubbel monumentenglas, dat eerder aan de achterkant van het huis met toestemming geplaatst was. Geen moment heb ik toen een connectie gelegd met de vergunning van twee jaar eerder. Als ik op dat moment had gedacht dat er iets onjuist was, had ik het uiteraard niet gedaan. Ik zou sowieso niet willens en wetens de regels van een monument overtreden. Zeker niet als burgemeester. Zeker niet met onze woning midden in het centrum, pal aan de straat."

Vertrouwen terugwinnen
Van Maaren realiseert zich dat er een flinke deuk in het vertrouwen van de gemeenteraad en de inwoners is geslagen. "Zo voel ik dat ook", zegt hij. "Het wordt extra hard werken om dat vertrouwen terug te winnen. Ik heb als mens fouten gemaakt en zit op de blaren. Naar de inwoners is wel duidelijk dat ook ik als burgemeester gewoon gecontroleerd word, net als iedereen. Ik moet bij vergunningen en verbouwingen ook de reguliere weg bewandelen. Daarom heb ik nu ook een bouwbegeleider ingeschakeld. Dat sommige mensen denken dat ik 'als slager mijn eigen vlees zou keuren' is niet aan de orde. De portefeuille waar deze situatie onder valt, heb ik een paar weken geleden overgedragen aan wethouder Goossens."

Vergrootglas
De burgemeester is zich ervan bewust dat hij alsnog veel uit te leggen heeft. "Alles wat ik doe zal onder een vergrootglas blijven liggen", aldus Van Maaren. "Ik zal spitsroeden moeten blijven lopen. Maar ik ga daar hard voor werken. Vanaf april ga ik elke veertien dagen vrijwilligerswerk doen en zal het komende jaar veel op pad zijn in verband het het 25-jarig jubileum van de gemeente Zaltbommel."

De gemeenteraad was niet helemaal overtuigd door de verklaring van Van Maaren, maar geeft hem het voordeel van de twijfel. Het dossier is wat de politiek betreft nu afgesloten.

Britta Alink

 

 

Tags

pieter van maaren,woning burgemeester