bird
zondag 16 juni | 07.08 uur

25 jaar De Vaste Burcht: 'De intentie is al die jaren hetzelfde gebleven'

31-05-2023 16:58
uur
Door: Marlou van Dijk
310523_VasteBurcht-LR
V.l.n.r. Jolanda de Jong, Moniek de Vries, Arnet van de Werken en Trudie Grandia. Foto: Koen Vandenput

ROSSUM - De Vaste Burcht in Rossum heeft 44 ruime driekamerappartementen voor mensen met zorg en bestaat dit jaar 25 jaar. 

Woensdag 17 mei werd het 25-jarig jubileum van de woonzorginstelling gevierd met een feestelijke playbackshow. Niet in de eigen recreatiezaal, maar in De Parel in Rossum vanwege het grote animo. “De playbackshow wordt elk jaar door het personeel georganiseerd. Ze treden zelf op in verschillende samenstellingen”, vertelt Moniek de Vries, locatiemanager van De Vaste Burcht. “Het is echt een ritueel. Vanwege corona kon het evenement de afgelopen drie jaar niet door gaan. Nu zijn we met te veel mensen en past de playbackshow vanwege het animo niet meer in Het Trefpunt.”

Vijfentwintig jaar geleden werd de locatie uit 1968 neergehaald, om De Vaste Burcht op dezelfde plek opnieuw op te bouwen als een appartementencomplex waarbij zelfstandig wonen centraal stond. Dat geldt nog steeds. “De intentie is al die jaren hetzelfde gebleven.” 

Veranderd
In De Vaste Burcht wordt zeven dagen per week zorg geboden door een professioneel team van Santé Partners", legt Moniek uit. Naast zorg aan de appartementen biedt het zorgteam ook hulp aan de bewoners van de Maasdijk in Rossum. "Wonen in De Vaste Burcht is wonen met een plus”, legt Moniek. "Het is een veilige plek, met gezelligheid, zorg, structuur en ook vroegsignalering. Door de aanwezigheid van professionele zorg, kan een verpleegkundige een relatief klein ongemak snel opmerken en door snel in te grijpen worden (gezondheids)problemen voorkomen.

Arnet van de Werken werkt al sinds1983 bij De Vaste Burcht, ze is verpleegkundige, net als Jolanda de Jong. Zij werkt er sinds 1987. Beiden hebben ook nog in het oude gebouw gewerkt. Inmiddels is er voor hen veel veranderd. Zo is er geen linnenkamer en keuken meer in het huis aanwezig. Het eten voor de bewoners wordt - voor wie dat wil - gebracht door Tafeltje Dekje uit 't Slot in Gameren. "Ons werk is geen dag hetzelfde. Het is nooit saai”, beamen beide verpleegkundigen in koor. Naast een thuiszorgteam heeft Santé Partners ook een team welzijn en een team huishoudelijke hulp.

Zelfstandig
"De bewoners worden zoveel mogelijk gestimuleerd om zelfstandig te wonen, maar er is veel goodwill van de medewerkers van Santé Partners om toch net wat extra's te doen. Er heerst hier meer een dorpsgevoel. We hebben familiaire omgangsvormen en de mensen noemen elkaar bij de voornamen. Bewoners zijn de afgelopen jaren ook mondiger geworden. Als de afstandsbediening niet werkt, vragen ze ons. Maar dan moeten eigenlijk de kinderen komen om te helpen”, leggen Arnet en Jolanda uit. "In 2021 is De Vaste Burcht verbouwd en uitgebreid, en aan de overkant van de gang is de afdeling De Eigenwaard gekomen. Dat biedt met 32 appartementen plaats aan mensen met dementie”, vertelt Moniek.

Ontmoetingsruimte Het Trefpunt is ook verbouwd. "Bewoners hebben er nu een mooie ruime zaal waar ze samen kunnen komen voor veel verschillende activiteiten of kunnen afspreken met elkaar. Ook is de ruimte te huur voor andere doeleinden."

Tags

De Vaste Burcht