bird
vrijdag 17 mei | 10.01 uur

18 en 16 jaar cel vanwege poging tot moord op Kerkdriels vakantiepark

13-07-2023 14:33
uur
280622_PolitieCamping
De locatie van het steekincident op de camping in Kerkdriel. Foto: Politie.nl

ARNHEM/KERKDRIEL - De rechtbank in Arnhem heeft een 40-jarige man uit Druten veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Die celstraf staat hem onder meer te wachten omdat hij vorig jaar opdracht zou hebben gegeven om zijn vrouw te laten vermoorden op een vakantiepark in Kerkdriel.

In april 2022 vond op vakantiepark EuroParcs ‘Resort aan de Maas’ in Kerkdriel de poging tot moord plaats. De 28-jarige vrouw uit de gemeente Druten raakte daarbij ernstig gewond door messteken en moest meerdere operaties ondergaan. Een 29-jarige Emmenaar stak de vrouw in opdracht van haar echtgenoot (de 40-jarige man uit Druten) neer en moet daarvoor zestien jaar de cel in.

Overlijden
De rechtbank vindt bewezen dat de 29-jarige man het slachtoffer met een mes aanviel en haar meerdere keren stak, onder andere in haar rug en haar hals. Het slachtoffer had hierdoor kunnen overlijden. Volgens de rechtbank is de Emmenaar schuldig aan poging moord, omdat de man in opdracht van de echtgenoot naar het vakantiepark ging om de vrouw te doden.

De Emmenaar zou hier 50.000 euro voor krijgen. De rechtbank vervoordeelt de 40-jarige echtgenoot voor uitlokking van die poging tot moord. Het is onduidelijk waarom het slachtoffer volgens haar man dood moest.

Twee relaties
De 40-jarige man had twee relaties tegelijkertijd. Aan de ene kant was hij bezig met het kopen van een huis met de moeder van zijn kinderen. Maar tegelijkertijd was hij getrouwd met het slachtoffer en wilde hij met haar ook een huis kopen van ruim 1 miljoen, waarvoor hij overigens geen financiering had. Daarnaast was het bedrijfspand van de man afgebrand en keerde de verzekering geen geld uit.

“Het is duidelijk dat de man zich in een lastige positie had gemanoeuvreerd. Hij wilde op allerlei criminele manieren snel veel geld verdienen. Hij gaf helemaal niets om anderen, ook niet om zijn eigen vrouw die hij zelfs wilde laten vermoorden. De rechtbank vindt dat de man een forse gevangenisstraf verdient”, zo stelt de rechtbank.

Schadevergoeding
Het slachtoffer van de steekpartij verzocht in de zaak van de Emmenaar om schadevergoeding. De vrouw vroeg haar echtgenoot niet om een schadevergoeding. Volgens de rechtbank zijn beide mannen echter aansprakelijk voor de schade, omdat de echtgenoot de moordopdracht gaf. Daarom moeten beide mannen samen in totaal 41.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Behalve het ‘uitlokken van een poging tot moord’, wordt de man uit Druten ook veroordeeld voor drie brandstichtingen en het schuldig zijn aan valsheid in geschrift. De 29-jarige man uit Emmen moet zestien jaar de gevangenis in voor het uitvoeren van de poging tot moord en voor twee van de drie brandstichtingen. Daarnaast maakte de man zich schuldig aan nog zes andere brandstichtingen.

Tags

poging tot moord