bird
dinsdag 26 september | 20.17 uur

'We hebben de hele dag een grote glimlach op het gezicht gehad'

29-05-2023 16:11
uur
Door: Evelien Piels
160523_MgrZwijsenschool
In de arrenslee v.l.n.r.: Astrid de Jong, Frank Verstegen en Christel Laheij. Foto: Esmée Pellegrom

KERKDRIEL - Wat in het vat zit, verzuurt niet. Dat gold ook voor het 25-jarig jubileum van drie leerkrachten van de Mgr. Zwijsenschool in Kerkdriel. Nadat een groots feest een paar jaar is uitgesteld in verband met coronamaatregelen, was het nu dan toch zo ver. Op vrijdag 12 mei werden Christel Laheij (50), Frank Verstegen (49) en Astrid de Jong (50) de gehele dag in het zonnetje gezet vanwege het ruim 25-jarig dienstverband.

De jubilarissen stond een warm onthaal te wachten op deze feestelijke dag, ondanks het winterse thema. Verkleed als karakters uit de animatiefilm ‘Frozen’ werden zij op een arrenslee door de erehaag heen gereden. Ook veel leerlingen waren verkleed en te zien met handschoenen, skipakken, tiroler jurkjes of als Anna’s en Elsa’s uit de animatiefilm ‘Frozen’.

Toen het drietal gearriveerd was, was het tijd om met alle kinderen winterse spellen te spelen op het schoolplein en de sportvelden van voetbalvereniging DSC. In de middag is met de leerkrachten een après-ski-feest gevierd met alle leerkrachten onderling. Al snel werd de polonaise gelopen.

Voorpret
De jubilarissen zagen al even aankomen dat er iets feestelijks stond te gebeuren: "Jubilea worden groots aangepakt op de Mgr. Zwijsenschool. Dat zijn super leuke dagen en echte memorabele momenten. Het was wel wat onwennig dat we zelf niet wisten wat er ging komen. Ook was er veel voorpret op school, omdat voor ons geheim was wat er deze dag ging gebeuren. Als je de koffiekamer binnen kwam, viel het ineens stil. We werden overal gemeden. De kinderen lachten heel vriendelijk, maar hielden hun mond. Het leefde ruim van tevoren al enorm."

"Gelukkig hadden we elkaar. Op vrijdag bleek de hele school versierd in winters thema. Het was extra leuk om de voorpret en de dag zelf met z’n drieën te beleven. De personeelskamer was versierd als skihut en door de hele school heen hingen wintersport-afbeeldingen en tekeningen in winters thema. Het was heel speciaal om de hele dag in het middelpunt te staan. Het was echt overweldigend. We hebben de hele dag een grote glimlach op het gezicht gehad. De dag erna hebben we met z’n drieën contact gehad om de dag na te bespreken", aldus de jubilarissen.

Variatie
De drie leerkrachten houden het lesgeven op de Mgr. Zwijsenschool al 25 jaar vol om dezelfde redenen. "Er is een hele fijne gemoedelijke sfeer op school en tussen de collega's. We ervaren veel collegialiteit. Iedereen staat voor elkaar klaar en je kan bij iedereen terecht. Omdat het een grote school is, kun je fijn samenwerken en overleggen met collega's van parallelgroepen. Ook is er veel variatie mogelijk in werk, waardoor je jezelf blijft ontwikkelen. We hebben door de jaren heen in verschillende groepen lesgegeven en ook verschillende werkzaamheden gedaan naast het lesgeven. Zo is Christel Laheij nu intern begeleider en voert Frank Verstegen ondersteunende werkzaamheden uit voor de directie."

Internaat
Frank wist van jongs af aan al dat hij meester wilde worden. "Die droom heb ik nageleefd. Ik doe het werk dat ik van jongs af aan wilde doen nog elke dag met veel plezier." Christel: "Ik heb voordat ik het onderwijs in ging een tijdje meegelopen bij een internaat voor verstandelijk beperkten. Omdat ik hele onregelmatige diensten had en ook graag de verantwoordelijkheid voor een groep mensen wilde hebben, heb ik de stap naar het basisonderwijs gemaakt."

Astrid motiveert haar keuze om het onderwijs in te gaan als volgt: "Ik ben het onderwijs in gegaan vanwege het kennis overdragen. Daarbij waardeer ik het spontane aan kinderen en de relatie die je met ze opbouwt. Tot slot is de afwisseling erg leuk. Elke dag is anders."

Vernieuwing
De afgelopen 25 jaar heeft het onderwijs diverse ontwikkelingen doorgemaakt. "Wij zijn nog met het krijtbord begonnen en we reden voor de uitzendingen van SchoolTV de tv-kast de klas in. Nu zijn er oneindig veel mogelijkheden met het digibord. Daarbij lag 25 jaar geleden de nadruk op vakken als rekenen, taal en lezen. We geven nu veel meer vakken, zoals bijvoorbeeld ook burgerschap en Engels. Er wordt steeds meer van de hele maatschappij verwacht, dus ook van ons als leerkrachten. We groeien vanzelf mee in de veranderingen."

Ze vervolgen: "Bij de één gaat het sneller dan de ander, maar dat mag ook. Er is vaak een aantal leerkrachten dat het voortouw neemt met betrekking tot vernieuwingen en die de rest daarin meeneemt. Dat is helemaal oké. Van de leerkrachten die langer dan wij in het vak zitten, hebben wij geleerd dat je niet altijd met alle winden moet meewaaien. We hoeven niet altijd met alle vernieuwingen voorop te lopen, maar datgene doen dat past bij ons onderwijs."

Tags

Mgr. Zwijsenschool