bird
woensdag 22 mei | 12.45 uur

'Uitgestelde koffie' krijgt nieuwe impuls bij lunchcafé In de Roos

16-04-2024 09:00
uur
Door: Britta Allink
Inderoos_uitgesteldekoffie_Zaltbommel-2
Vlnr. Patricia, Dennis en Fenna met een 'uitgestelde koffie' op de Markt in Zaltbommel. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Het idee is simpel: als gast van lunchcafé In de Roos op de Markt in Zaltbommel kun je een extra kop koffie of thee betalen. Een voor jou onbekende persoon krijgt daarvoor een tegoedbon waarmee hij of zij op een ander moment een consumptie kan betalen.

Dit landelijke initiatief is in 2016 ook in Zaltbommel geïntroduceerd. "In de grote steden is het vooral bedoeld voor dak- en thuislozen", licht sociaal makelaar Fenna Vogelsang van Welzijn Bommelerwaard toe. "Een dakloze kan daar een deelnemende horecazaak binnenlopen en vragen of er nog een 'uitgestelde koffie' is. In Zaltbommel is deze groep niet zo groot. Voorheen gingen de bonnen weleens naar de Voedselbank, maar niet iedereen maakte er dan gebruik van."

Nieuw leven
Tijdens de Week van de Eenzaamheid vorig jaar stond Fenna namens Welzijn Bommelerwaard met een kraampje op de Markt om 'kletskoeken' uit te delen. Ze raakte in gesprek met de bedrijfsleider van In de Roos en samen besloten ze om het project 'Uitgestelde koffie' nieuw leven in te blazen. "We pakken het nu een beetje anders aan", vertelt Fenna. "We geven de bonnen bijvoorbeeld aan de bezoekvrijwilligers van Welzijn Bommelerwaard. Als zij met hun maatje een wandeling gaan maken of een stukje fietsen, dan kunnen ze met de bon bij In de Roos terecht voor een kop koffie of thee. We verspreiden de bonnen via ons eigen netwerk en via bijvoorbeeld Kompas en het Buurtteam. Zo komen ze terecht bij mensen die het echt goed kunnen gebruiken."

Reacties
Volgens Patricia Hobé, die medewerkers van In de Roos begeleidt, reageren de gasten zeer positief op het project. "We hebben nieuwe posters opgehangen en het staat uitgelegd in onze menukaart", vertelt ze. "Er is echt een gun-factor. De inwoners van Zaltbommel gunnen hun medemens ook een lekkere kop koffie. Het is toch mooi als ze op die manier iemand uit zijn sociaal isolement kunnen halen. Er zijn best veel mensen die niet naar buiten kunnen of durven. Als het met deze bonnen iets makkelijker wordt, vind ik dat heel mooi."

Sociaal Makelaar Fenna vindt het fijn dat er weer extra aandacht is voor het project. "Ik werk met het vaste thema 'eenzaamheid'", vertelt ze. "Dankzij de 'uitgestelde koffie' is het voor een vrijwilliger ook wat makkelijker om iemand mee te nemen voor een kopje koffie. We ondersteunen dit soort initiatieven heel graag. Het kost ons nauwelijks geld, maar levert voor de deelnemers heel veel op."

Britta Allink

Tags

In de Roos,uitgestelde koffie