bird
zaterdag 18 mei | 06.53 uur

(Muzikale) ontmoetingen staan centraal op Emmy Verhey Festival

31-08-2023 15:14
uur
Door: Britta Alink
310823_FemkeIJlstra-LR
Artistiek leider Femke IJlstra treedt zelf ook een aantal keren op. Foto: Hans van Egdom

ZALTBOMMEL - "Juist in deze tijd is het heel belangrijk dat mensen elkaar echt ontmoeten. Met elkaar in dezelfde ruimte zitten en samen met elkaar iets beleven." Dat zegt topsaxofoniste Femke IJlstra, die sinds drie jaar de artistiek leider is van het Emmy Verheyfestival, dat dit jaar van 7 t/m 10 september weer gehouden wordt.

Het thema van het festival is dit jaar 'Muzikale Ontmoetingen'. Dat slaat op de ontmoetingen op het podium tussen jonge talenten en gerenommeerde muzikanten én op de ontmoetingen van bezoekers onderling en met de musici. Die ontmoetingen vinden dit jaar plaats op maar liefst zes podia.

Laagdrempelig
Traditiegetrouw zijn er veel concerten in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Daarnaast klinkt er ook muziek in de tuin van het Stadskasteel, in de Muziektent op de Stadswallen, in Het Hof en in De Poorterij. Dit jaar doet ook Slot Rossum in Rossum mee. Top-harpiste Beate Loonstra geeft hier op zondagochtend een concert.

Toen de bekende Bommelse violiste Emmy Verhey het festival in 2006 voor het eerst organiseerde, wilde zij de mensen bereiken die zelf niet snel een klassiek concert bezoeken. Inmiddels heeft Emmy het stokje overgedragen aan de jonge saxofoniste Femke en is vorig jaar een compleet nieuw, jong bestuur aangetreden. Naast het organiseren van de laagdrempelige klassieke concerten richt het nieuwe team zich niet alleen op klassieke muziek, maar ook op andere genres.

Buitenconcerten
"We zoeken de connectie met de inwoners van de Bommelerwaard", zegt Femke. Dat blijkt onder andere uit het optreden van de Cambium-band Smells like Teenagers in Het Hof, het optreden van shantykoor Loopend Tuygh in de Muziektent op de Stadswallen en het optreden van de General Dixieland Band van Harmonie de Karel in de Muziektent. "De buitenconcerten zijn ook bedoeld om de ontmoeting te bevorderen", vertelt de artistiek leider, die zelf op zaterdagmiddag optreedt op de Waalkade voor de Verdraagzaamheid.

Het concert 'Sax in the City' is samen met jonge en oude saxofonisten uit de hele Bommelerwaard. 's Ochtends spelen ze al tijdens een 'Play-inn' in De Poorterij. "Door midden in de stad te spelen vergroot het Emmy Verhey Festival haar zichtbaarheid. Mensen hoeven geen drempel over om ergens naartoe te gaan, maar lopen er gewoon langs en even blijven luisteren."

Happening
Femke is zelf vaker te horen tijdens het festival. Zo staat ze tijdens de openingsact samen Het Nederlands Saxofoon Octet, de crème de la crème van saxofoonspelend Nederland – waaronder Femke, op het podium in de Gasthuiskapel.

Het gezelschap speelt ‘De Nieuwe Wereld’, een speciale bewerking voor saxofoonoctet van de 9e symfonie van A. Dvorák. Én verwelkomt jong talent: de jonge Belgische saxofoniste Amy Nassereddine. "Dat wordt een hele mooie grote happening", verwacht ze.

Top musici
Ook dit jaar heeft de organisatie weer concerten van een aantal topmusici op het programma staan. Zoals de in Zaltbommel geboren Thorwald Jørgensen, nu één van ‘s werelds meest gevierde thereministen. Of internationaal fagot-virtuoos Bram van Sambeek en Harm van Oss, die in 2019 werd uitgeroepen tot Trompettist des Vaderlands.

Ook Dominic Seldis, de eerste solo-contrabassist van het Koninklijk Concertgebouworkest, is zeer bekend onder ander van diverse televisieprogramma's. Mezzosopraan, harpiste en theatermaakster Ekaternia Levental is samen met pianist Frank Peters weer van de partij en pianist Thomas Beijer, die vorig jaar de Nederlandse Muziekprijs kreeg, geeft ook een concert.

Gratis
De meeste concerten tijdens het driedaagse festival zijn gratis toegankelijk. Soms is reserveren noodzakelijk, zoals in Het Slot in Rossum, omdat daar een beperkt aantal mensen naar binnen kan. Soms ook betalen bezoekers 5 tot 10 euro als er iets te eten geserveerd wordt, zoals bij het bijzondere Ontbijtconcert op zondagochtend waar de Japanse Naomi Sato het traditionele mondorgel de 'sho' bespeelt samen met Femke op saxofoon. Of tijdens het Late Night Concert op zaterdag met Dominic Seldis in de Gasthuiskapel, dat om 21:00 uur begint en waar de bezoekers lekkere hapjes krijgen.

"Het wordt steeds lastiger om alle concerten gratis toegankelijk te laten zijn", verzucht Femke. "Wij willen de musici gewoon goed betalen omdat ze kwaliteit leveren, het zijn topmusici. Maar op dit moment komt ons budget van de Opus-100 leden, de Vrienden van het Festival en daar hebben we er echt meer van nodig, anders komt die gratis toegankelijkheid in het geding. Op dit moment loopt het festival geweldig, het bestuur verzet ongelooflijk veel werk, allemaal op vrijwillige basis. Dat is een hele mooie investering in de toekomst."

Ondanks de financiële zorgen heeft Femke heel veel zin in het komende festival. "Ik vind het een hele grote eer dat Emmy Verhey mij gevraagd heeft om het van haar over te nemen", zegt ze. "Ik doe het nu voor de derde keer, met opnieuw heel veel plezier." Het complete programma staat op de website: www.emmyverheyfestival.nl

Tags

Femke IJlstra,Emmy Verheyfestival