bird
zondag 19 mei | 06.08 uur

‘Iedereen kan leren vliegen, maar het is beslist geen speelgoed’

18-07-2023 10:44
uur
Door: Britta Alink
modelvliegclub maasdriel_theo van der meijden_wil van den dungen
Theo van der Meijden (l) en Wil van den Dungen op het nieuwe veld van Modelvliegclub Maasdriel aan de Oostenbroekweg in Velddriel. (foto: Esmee Pellegrom)

VELDDRIEL - Na een zoektocht van vier jaar heeft de Modelvliegclub Maasdriel weer een eigen plek om te vliegen. De leden mogen sinds dit jaar gebruik maken van een een groot veld aan de Oostenbroekweg in Velddriel. De vliegclub hoopt meer mensen enthousiast te krijgen voor de modelvliegsport.

De baan aan de Oostenbroekweg (tegenover Hooymans Substrates) is maar liefst 225 meter lang en 50 meter breed. Hij is oost-west gelegen en heeft geen obstakels. "Links en rechts van onze baan liggen weilanden, waar we over heen mogen vliegen", laten Wil van den Dungen en Theo van der Meijden zien. "Er staan geen bomen om de baan heen. Dat betekent dat ook grotere modelvliegtuigen hier goed terecht kunnen."

Zelf bouwen
De club werd negen jaar geleden opgericht door Theo van der Meijden (65) uit Hedel. Hij was toen nog werkzaam als bouwkundige. Al sinds zijn jonge jaren is hij in zijn vrije tijd actief modelvlieger. Hij bouwt zijn toestellen het liefst zelf, heeft daarvoor een speciale werkplaats ingericht bij zijn huis. "Ik heb veel verschillende soorten gebouwd", vertelt hij. "Toestellen met een zware motor of turbine aangedreven, maar ook zweefvliegtuigen. Het leukst vind ik het om een mooi toestel op schaal helemaal na te bouwen." 

Hedel
Tot vier jaar gelden vloog de Maasdrielse vliegclub op een veld in Hedel. "Daar konden we niet meer terecht en daarom moesten we op zoek naar een nieuwe locatie", vertelt Wil van den Dungen (67). Wil is oud-musicus en pas zeven jaar geleden begonnen met modelvliegen. Het leek hem een goed idee om naast zijn andere hobby's, zoals muziek, eens iets totaal anders te gaan doen. "Ik vind het heel leuk om te vliegen, maar technisch ben ik niet zo handig", lacht hij. "Als ik zelf een toestel bouw, roep ik vaak de hulp in van een ander lid. Theo is heel technisch, hij weet overal wel een oplossing voor."

Beginnersmodellen
Wie aan modelvliegen begint hoeft niet zelf een toestel te bouwen; er is natuurlijk ook van alles te koop. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn al beginnersmodellen inclusief zender vanaf 250 euro, die ook tweedehands veel te koop zijn. "En er bestaan zelfs modelvliegtuigen van 80.000 euro", vertelt Theo. "Maar die hebben wij hier in Maasdriel nog niet gezien." De leden van de club vliegen met veel verschillende modellen: zweefvliegtuigen met en zonder motor, motorvliegtuigen (elektrisch en met brandstof), helikopters en zelfs toestellen met een turbinemotor.

(tekst gaat verder onder deze foto waarop goed te zien is dat ook grotere modellen de ruimte hebben op het nieuwe veld in Velddriel)

 

Gebouwtje
Modelvliegen mag niet zomaar overal. Zo is het niet toegestaan om over mensen of vee te vliegen en ook niet boven woonwijken of natuurgebieden. Vorig jaar kreeg de Modelvliegclub de kans om het veld aan de Oostenbroekweg te gaan gebruiken. "Een boer uit de buurt heeft het beschikbaar gesteld en de gemeente heeft gelukkig geen bezwaren", aldus Theo en Wil. Met circa twintig leden is de club in januari opnieuw gestart. Ze hebben een grote grasmaaier aangeschaft om de baan lekker kort te houden en een slagboom geplaatst aan de entree van het veld. In de toekomst hopen de mannen (tot nu toe zijn alleen mannen lid) een afdak te bouwen, zodat ze droog kunnen staan. En het liefst een afsluitbaar gebouwtje met een watervoorziening voor een toilet en om een kopje koffie te kunnen zetten.

Lessen
Modelvliegtuigen is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of acht. "Het is géén speelgoed", benadrukken Wil en Theo. "Als je er mee begint, moet je echt een paar lessen nemen om met het toestel om te leren gaan. Het vliegen zelf is niet zo moeilijk, maar je toestel laten landen moet je leren van iemand met ervaring. En je moet goed leren omgaan met de verschillende weersomstandigheden. Veiligheid staat bij ons voorop." Meerdere leden van de club geven de lessen, waarbij nieuwe leden gebruik kunnen maken van de speciale les-toestellen, zodat ze niet meteen een eigen toestel hoeven aanschaffen. Samen met de instructeur gaan de leerlingen met twee zenders en één lestoestel aan de slag om de techniek van het vliegen onder de knie te krijgen. De instructeur kan met zijn zender meteen ingrijpen, als de leerling een foutje maakt.

De lessen bij Modelvliegclub Maasdriel zijn gratis, wel vraagt de club contributie: 62,50 euro per jaar voor jeugdleden tot 18 jaar en 125 euro voor volwassen leden. Wie de eerste beginselen  te pakken heeft, kan er voor kiezen een echt vliegbrevet te halen om zich zo verder te verdiepen in de kunst van het vliegen. Zo'n vliegbewijs is noodzakelijk als je buiten clubverband wil vliegen. Wie alleen binnen clubverband vliegt heeft geen brevet nodig.

Meer informatie: www.modelvliegen.info

 

Tags

modelvliegclub maasdriel,theo van der meijden,wil van den dungen