bird
donderdag 16 mei | 04.05 uur

'Honderd jaar fotografie' in het Koetsiershuis

23-11-2023 10:00
uur
231123_honderdjaarfotografie
Straatfotograaf op de dijk in Zuilichem, begin vorige eeuw. Foto: aangeleverd

BRAKEL - Om terug te blikken op honderd jaar fotografie is er op de laatste vrijdagavond van de maand een tentoonstelling in het Koetsiershuis in Brakel. De tentoonstelling wordt georganiseerd door stichting De Vier Heerlijkheden.

Tot de eerste wereldoorlog zijn het in de Bommelerwaard voornamelijk beroepsfotografen die foto's maken. Vooral ansichtkaarten, schoolfoto's en van sommige families portretfoto's. Als er een straatfotograaf in het dorp is, duurt het niet lang of een groep kinderen en ouderen blijven in de buurt om op de foto te gaan. Na 1914 gaan steeds meer amateurs het fototoestel hanteren. Vanaf die tijd zijn het vooral de familiefoto's en het verenigingsleven waar foto's van zijn.

Het archief van de Vier Heerlijkheden bevat een schat aan fotomateriaal over de afgelopen honderd jaar. Op de laatste vrijdagavond van de maand zijn ze weer te bekijken in het onderkomen van de Vier Heerlijkheden; Dwarssteeg 4 in Brakel. Wie dat wil kan de verzameling foto's, maar ook de vele oude gebruiksvoorwerpen bekijken. Deze maand is dat vrijdagavond 24 november van 19:00 tot 22:00 uur.

Op zaterdag 25 november kunnen geïnteresseerden ook van 10:00 tot 12:00 uur terecht bij de Vier Heerlijkheden in het Koetsiershuis, naast Huis Brakel. Daar vindt tegelijkertijd een ruilochtend plaats voor de plaatjes van het historisch verzamelalbum van Aalst, Poederoijen, Brakel en Zuilichem. De middag is georganiseerd door Hubert Duijzer van PLUS Duijzer.

Iedereen die daar de afgelopen maanden zijn boodschappen deed, kreeg historische plaatjes voor in een verzamelalbum. Spaarders die dubbele plaatjes hebben of die nog op zoek zijn naar de laatste plaatjes om hun boek compleet te maken, kunnen terecht in Huis Brakel om te ruilen. Het boek is samengesteld door Stichting De Vier Heerlijkheden.

Tags

Honderd jaar fotografie,Koetsiershuis,Stichting De Vier Heerlijkheden