bird
vrijdag 26 april | 12.49 uur

'Het evenemententerrein in Nederhemert is echt uniek'

10-05-2021 15:10
uur
Door: Britta Alink
IMG_4225-1
• Ook dit jaar gaat de Truckpulling in Nederhemert helaas niet door. (Foto: aangeleverd)

NEDERHEMERT - Opnieuw heeft Oranjevereniging Oranje Trouw moeten besluiten de feestweek niet te organiseren. Ook het jaarlijkse hoogtepunt, de Truckpulling, gaat niet door.

"Heel erg jammer", verzucht voorzitter Gerrit Robbemondt. Hij was in 2007 nog maar net bestuurslid toen de vereniging voor het eerst een Truckpulling organiseerde. "Gewoon midden in het dorp", herinnert hij zich nog goed.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Lange rijen
"We hadden ongeveer zevenhonderd man publiek verwacht, maar er kwamen er meteen vijftienhonderd. Er stonden lange rijen voor de kassa, we hadden niet genoeg wisselgeld. En we moesten bij horecabedrijven in de omgeving frisdrank halen omdat alles bij ons op was. Van die eerst keer hebben we ontzettend veel geleerd. De toon was meteen gezet."

Eigen terrein
Twee jaar later kon de oranjevereniging een eigen evenemententerrein aanleggen aan de rand van het dorp. "Er is in de loop van de jaren zoveel veranderd", vertelt Gerrit. "Vooral op het gebied van veiligheid zijn de regels heel streng geworden. Terecht natuurlijk." Het terrein kwam er dankzij de medewerking van de gemeente Zaltbommel. "De grond is van de gemeente, we hebben zelf alle voorzieningen betaald en aangelegd. We hebben er water, stroom en zelfs een rioolaansluiting. Daarmee zijn we uniek in Nederland."

Truckshow
De gemeente gaf daarnaast ook toestemming om de Maas-Waalweg te gebruiken als parkeerplaats voor de vele vrachtwagens. De oranjevereniging zag dat als een mooie kans om in de week voorafgaand aan de Truckpulling een Truckshow te organiseren. In het eerste jaar (2011) stonden er 65 glimmende vrachtwagens op de Maas-Waalweg klaar om bewonderd te worden door het publiek. De laatste keer waren het er maar liefst driehonderd. "Het is altijd een hele happening", zegt Gerrit. "Het laatste weekend van mei de Truckshow, in het eerste weekend van juni de Truckpulling, waar de laatste jaren bijna vierduizend mensen kwamen kijken."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vrijwilligers
Dat het evenement elk jaar zo perfect georganiseerd is en soepel verloopt komt volgens Gerrit door de enorme groep vrijwilligers. "Tijdens de Truckpullwedstrijden lopen er rond de zestig vrijwilligers rond op het terrein", licht hij toe. "Ze helpen bij het parkeren, bij de bar, houden de veiligheid in de gaten, verkopen muntjes en nog veel meer. Dat is de kracht van Oranje Trouw, daar zij we ontzettend trots op."

Cohesie
Gerrit is er ook trots op dat het hele dorp geniet van de activiteiten van de vereniging. "De cohesie is geweldig", zegt hij. "We zien dat ook aan de sponsors, bijna alle bedrijven doen mee. En heel veel bedrijven helpen ook met praktische zaken, als we bijvoorbeeld materialen nodig hebben of een busje om iets te vervoeren."

Toekomst
Hoe lang hij zelf nog voorzitter blijft weet hij niet. Hij is nu 63 jaar. Heeft vier jaar geleden zijn bouwbedrijf verkocht. Tegenwoordig staat hij een paar dagen per week voor de klas op het Cambium College in Zaltbommel. "Met ongehoord veel plezier", vertelt hij. "Het is goed dat ik daar mijn kennis van het bouwen kan overdragen." Over de toekomst van het bestuur van Oranje Trouw maakt hij zich geen zorgen. "Er zijn gelukkig een paar jonge bestuursleden toegetreden. Al kunnen we best nog wat versterking gebruiken."

De Bommelerwaardgids brengt op 2 juni een extra bijlage uit: 'Ode aan de Truckpulling'.

 

Tags