bird
zondag 16 juni | 07.22 uur

‘De toertocht is echt reuzegezellig, het is iets van het dorp’

26-05-2023 16:06
uur
260523_toertocht2023-LR
De twee Fiat's van Elna en Clazina. Foto: aangeleverd

NEDERHEMERT - Elna Kuipers en Clazina Oomen rijden al jaren samen mee met de oldtimertoertocht. Ze hebben allebei een Fiat 500. Clazina een rode uit 1972 en Elna een witte uit 1967, zij schakelt nog met ‘double-clutching’, oftewel dubbel koppelen, hard werken dus.

Elna en Clazina zitten aan de keukentafel en tonen foto’s van hun Fiat 500. De ene anekdote volgt de andere op. Ze rijden elk jaar mee aan de oldtimertoertocht omdat ze er zoveel plezier aan beleven. De twee kennen elkaar al zeventien jaar en hebben ondertussen al veel meegemaakt.

Miniatuur
De liefde voor de Fiat 500 heeft Elna van Clazina overgenomen. Clazina: “Al van kinds af aan wilde ik zo’n autootje. Het was echt een droom. Ik heb ook een miniatuur die ik, dacht ik op mijn achttiende verjaardag kreeg. In 2012 heb ik mijn eigen Fiatje gekocht en toen hebben we samen ook de toertocht gereden.” “Ik vond het wel leuk, maar Clazina heeft het virus bij mij overgebracht”, zegt Elna lachend.

Kort daarop kocht Elna ook een Fiat 500 en reden ze samen de toertocht. De beide vrouwen zijn erg zuinig op hun Italiaanse wagens. Ze staan droog gestald en komen niet buiten als het regent of slecht weer is. Inmiddels heeft Elna er nog een, een blauwe. “De één is technisch in orde en de andere buitenom.” “Het kost gewoon een heleboel om ze mooi te maken en te houden. Je moet iedere keer weer investeren om ze goed te onderhouden”, vult Clazina aan.

Brokken
Tijdens de oldtimertoertocht rijdt Kees, de man van Clazina, ook mee in zijn Cadillac. Ze rijden met z’n drieën achter elkaar, de Cadillac meestal achteraan. Waar de Fiatjes vanwege hun formaat overal makkelijk tussendoor komen en kunnen parkeren, heeft de Cadillac daar meer moeite mee. “Maar als één van de Fiatjes brokken heeft, kan de Cadillac ze trekken”, vertelt Clazina lachend. Elna beaamt dit: “De mijne was een keer heel warm geworden, het was heel warm weer en toen stonden we halverwege stil. Ik in de stress en de rest had heel veel lol.” Toen hingen ze de Fiat van Elna gewoon achter de Cadillac en zijn ze zo heel rustig naar huis gegaan.

“De toertocht is echt reuzegezellig. Het is zo leuk, je kent bijna iedereen. Het is iets van het dorp. Alles is door de organisatie goed geregeld. Op drukke kruisingen zorgen ze dat er iemand staat om het verkeer even tegen te houden, zodat we als groep doorkunnen. Ze doen alles met heel veel enthousiasme. Mede door hen is het ook echt een leuke rit”, sluiten beide vriendinnen af.

Wie ook wil deelnemen aan de jaarlijkse oldtimer- en tractortoertocht op maandag 29 mei 2023 kan zich nog aanmelden via www.oranjeverenigingnederhemert.nl/toertocht/

Inschrijfkosten: 7,50 euro per voertuig

Opstellen voertuigen: vanaf 12:00 uur

Vertrektijd tractoren: 13:00 uur

Vertrektijd auto’s: 13:15 uur

(Dit verhaal verscheen in de Bommelerwaardgids in een special over de feestweek in Nederhemert)

Tags

Toertocht,feestweek Nederhemert