bird
vrijdag 26 april | 16.31 uur

(Com)motie over asielzoekers in de Lindeboom: 'Niemand wist er wat van'

05-01-2022 12:29
uur
Door: Martin van Hemert
050122_Lindeboom kopie-1
• Het voormalige verzorgingshuis De Lindeboom staat sinds februari leeg. Foto: Koen Vandenput

AMMERZODEN - Het plan van PvdA/GroenLinks om mogelijk asielzoekers en niet-uitgestroomde statushouders in voormalig verzorgingshuis De Lindeboom in Ammerzoden op te vangen, heeft in het dorp veel kwaad bloed gezet. De petitie 'Tegen AZC Ammerzoden' werd in drie dagen tijd bijna duizend keer ondertekend. Een analyse van de gang van zaken.

Het is dezer dagen onrustig in de Bommelerwaard. Aan de ene kant van het gebied zijn de letterlijke branden aan de orde van de dag, terwijl in de gemeente Maasdriel het dorp Ammerzoden juist een figuurlijke brandhaard van onrust is. De directe aanleiding is een motie van PvdA/GroenLinks, ingediend vlak voor de raadsvergadering van 9 december. Daarin oppert de partij om 92 personen - zowel asielzoekers als niet-uitgestroomde statushouders - in het sinds februari leegstaande verzorgingshuis De Lindeboom op te vangen.

Ongelukkig
Vanwege tijdgebrek schuift het gespreksonderwerp door naar de raadsvergadering van 20 januari en daar heeft PvdA/Groenlinks-raadslid Kees van Drunen achteraf spijt van. "Het was een ongelukkige gang van zaken. We hadden met de voorzitter moeten overleggen om dit verhaal toch direct openbaar aan de orde te brengen. Nu is het een heel eigen leven gaan leiden.”

Petitie
Daarmee zegt het raadslid van PvdA/GroenLinks geen woord teveel, want nadat het plan voor de opvang van asielzoekers in De Lindeboom in de media komt, staat (een deel van) Ammerzoden al snel op zijn achterste poten. De commotie leidt tot de oprichting van de online handtekeningenactie ‘Tegen AZC Ammerzoden'; "om te laten weten aan de gemeente dat wij ons niet kunnen vinden in hun besluit".
Hoe voorbarig de actie ook is - er is immers nog geen enkel besluit genomen, sterker nog; het onderwerp is zelfs niet eens onderwerp van gesprek geweest - toch is de petitie in drie dagen tijd bijna duizend keer ondertekend. Initiatiefnemer voor de petitie, Ammerzodenaar Stephan van Doornmalen, is blij met dat aantal: "Het is geweldig dat de mensen hier zo achter elkaar staan. Dat betekent dat we hier niet op zitten te wachten. En niemand wist er wat van. Ik wilde niet afwachten, dus ik ondernam direct actie. Je kunt beter te vroeg zijn, dan te laat.”
De petitie schiet bij Van Drunen in het verkeerde keelgat: "Het is zó kort door de bocht; ‘die zijn niet van ons, weghouden hier'. Zo'n reflex is zo ontzettend jammer. Dit had misschien een paar maanden verlichting kunnen geven voor het opvang-probleem."

Controversieel
'Had', want daags na de start van de petitie ontkracht woningcorporatie De Kernen - de eigenaar van het gebouw - in het Brabants Dagblad het gerucht dat er groepen vluchtelingen in De Lindeboom worden opgevangen. Het voormalige verzorgingshuis wordt in de toekomst namelijk mogelijk gebruikt als locatie voor beschermd wonen.
"Een mooi initiatief en ik voel ook helemaal niet de behoefte om dat in de wielen te rijden. Het is goed dat zo'n pand een mooie herbestemming krijgt", stelt Van Drunen, die denkt dat andere Maasdrielse politieke partijen garen spinnen bij dit nieuws: "Ik denk dat ze daar blij mee zijn. Het was een controversieel onderwerp, nu hoeven ze daar hun vingers niet aan te branden."

Probleem
De opvang in De Lindeboom mag dan van de baan zijn, maar dat wil niet zeggen dat voor Van Drunen daarmee de kous af is. "Het gesprek zal een ander karakter krijgen - wetende dat er andere initiatieven voor De Lindeboom zijn - maar ik wil dit nog steeds met de raad bespreken. Er is toch een acuut probleem met de opvang van deze mensen? Dan mogen we toch nadenken wat we daarmee kunnen?" Dat doet Van Drunen zelf al hardop: "Ik las dat er in Gorinchem plannen zijn voor een 'asielboot'. Zoiets zou misschien ook bij de Zandmeren in Kerkdriel kunnen."

Tags

De Lindeboom,asielzoekers