bird
donderdag 25 april | 01.16 uur

'Bommelaertje' en Hugo de Groot samen op grote muurschildering

12-04-2022 16:13
uur
Door: Britta Alink
karendebondt-1
Kunstenares Karen de Bondt aan het werk op de steiger in de Oliestraat. (Foto: Tido Mureddu)

ZALTBOMMEL - Kunstenares Karen de Bondt (58) uit Zaltbommel is begonnen aan een enorme muurschildering op de zijmuur van het oude patronaat, waar tegenwoordig onder andere Het Hof is gevestigd.

De schildering wordt maar liefst dertig vierkante meter groot. Te zien zijn het meisje 'Bommelaertje' samen met Hugo de Groot. 'Bommelaertje' is drie jaar geleden bedacht door Karen. Het meisje draagt een muts waarin duidelijk de toren van de Sint-Maartenskerk te zien is.

Kinderboeken
In bijbehorende kinderboeken vertelt ze over de geschiedenis van de Bommelerwaard. Karen wilde de schildering vorig jaar al maken, in het Hugo de Groot-jaar. "Ik zou er in oktober mee beginnen, maar toen werd het ineens te koud en zou de verf niet meer houden", vertelt ze. Daarom is het hele project verplaatst naar dit voorjaar.

Windkracht 6
De steigers zijn vorige week maandag geplaatst naast het pand aan de Oliestraat 22. Dat was geen ideaal moment, want na een paar weken van heerlijk voorjaarsweer, begon het ineens flink te waaien en te regenen. "Toen ik begon met het voorbewerken van de muur was het windkracht 6", lacht Karen. "De zeilen wapperden om me heen, terwijl ik bovenaan op de steiger stond."

Mineraalverf
Voor het maken van de schildering had de kunstenares toestemming nodig van de monumentencommissie. Die reageerde heel enthousiast. Wel zijn er voorwaarden gesteld aan de materialen. "Daarom gebruik ik mineraalverf", licht ze toe. De muur is eerst voorzien van een transparante laag, zodat de oorspronkelijk muur ook na de schildering goed te zien blijft. "Een lid van de monumentencommissie verwacht dat het een 'Juweeltje in de binnenstad' wordt", zegt Karen. "Daar ben ik wel trots op."

Vrijheid
Naast Bommelaertje en Hugo de Groot zijn nog een paar kinderen uit deze tijd te zien en ook twee wereldbollen. "Het thema is vrijheid", licht Karen toe. "Het gaat over onze vrijheid, het gevoel dat je mag zijn wie je wil zijn. Het gaat over alles waar Hugo de Groot voor staat: vrijheid van handel, vrijheid van geloof en alle andere vrijheden, dit is de grondlegging van onze grondwet." Om de onkosten te dekken is Karen een crowdfundactie gestart.

Eeuwigheid
Karen hoopt het werk binnen een maand af te hebben. "Ik wilde al langer iets heel groots maken, om mensen echt blij te maken", zegt ze. "Als het eenmaal af is, dan zit het er voor de eeuwigheid op." Een officiële onthulling is nog niet gepland, maar Karen verwacht dat die in de eerste week van mei plaats kan vinden.

Britta Alink

Tags

karen de bondt,muurschildering zaltbommel,bommelaertje