bird
zondag 19 mei | 12.21 uur

'Actief' orgelconcert in Heerewaarden

26-10-2023 14:00
uur
Door: Martin van Hemert
261023_actiefOrgelconcert
De twee zetten het orgel op 4 november ook figuurlijk in de spotlights. Foto: aangeleverd

HEEREWAARDEN – Maarten van Kapel en Hanno Hommel geven op zaterdag 4 november een concert in de Protestantse kerk aan de Hogestraat in Heerewaarden.

Ze spelen die avond op het enige mechanische pijporgel van Heerewaarden. Dit orgel, met twee klavieren, een pedaal en 923 orgelpijpen is in 1900 gebouwd door orgelbouwer Ehrenfried Leichel. Maarten van Kapel en Hanno Hommel laten het orgel op een verrassende wijze horen. Naast klassieke orgelmuziek, spelen zij moderne muziek en ze laten bewerkingen op vroegere en hedendaagse populaire muziek en filmmuziek horen.

Kerkorganis
Maarten van Kapel studeerde orgel aan het Conservatorium in Utrecht bij Reitze Smits. Maarten geeft concerten, orgel- en pianoles en begeleidt kerkdiensten. Als organist en kerkmusicus is hij onder andere verbonden aan de Grote kerk in Wijk bij Duurstede. Maarten werkt tevens als intonateur bij een orgelpijpenmakerij.

Hanno Hommel is 25 jaar actief als kerkorganist in diverse kerken, waaronder de Hervormde kerk van Waspik. Hanno woont in Heerewaarden en is één van de vaste organisten van het Leichelorgel. De twee organisten zullen het publiek actief betrekken bij het concert. Via een scherm kan het publiek de verrichtingen van de organisten live volgen.

Na afloop van het concert kan iedereen het orgel van dichtbij bekijken. Het concert begint om 20:00 uur, de kerk is open vanaf 19:30 uur. Entree bedraagt 10 euro, inclusief consumptie. Meer informatie staat op:
www.heerewaardeninconcert.nl

Tags

orgelconcert,Hanno Hommel,Maarten van Kapel