bird
donderdag 02 mei | 00.03 uur

Op ontdekkingstocht door de Bommelerwaard

DSC_5704

Waard ging op een mooie zondag in september op ontdekkingstocht door de Bommelerwaard. We kozen voor een wandeling over het Baanbrekerspad. Dit Klompenpad loopt door het buitengebied van Ammerzoden en Well en laat je kennismaken met het charmante rivierenlandschap van de Maas en de groene uitgestrekte weilanden van de Bommelerwaard.

Mijn broer en ik hebben 10 kilometer lang de tijd om weer eens bij te praten en starten de wandeling bij ‘t Wellse Veerhuis. Beneden aan de Maas kunnen we de auto goed parkeren. Als we naar het pad vragen, vertelt een medewerkster dat we vooral het rechterstuk moeten lopen richting Wellseind. ‘De nieuwe lus is erg mooi en afwisselend.’ We kunnen ook links starten en dan richting Ammerzoden lopen. ‘Dat is ook de moeite waard, maar dan loop je meer over asfalt’, zegt ze. We besluiten om haar advies op te volgen en gaan naar rechts. We lopen direct langs de Maas en zien in de verte de brug naar Heusden. Dankzij deze extra lus is onze route nu geen 10 km, zoals overal op de bewegwijzering vermeld staat, maar 12 km.

 

Na ongeveer een kilometer komen we langs dorre, geoogste akkers naast de Maas en zegt mijn broer, ‘vorig jaar liep ik op dit moment de Airborne Wandeltocht. Deze wandeling doet me ook denken aan de Tweede Wereldoorlog.’ Daarmee stipt hij direct een belangrijk historisch onderwerp aan. Ammerzoden en Well lagen in de winter van 1944/'45 aan de frontlinie gevormd door de Maas. In de regio is er ontzettend veel vernield en tijdens deze laatste Oorlogswinter werden de inwoners van de dorpen en later van de hele Bommelerwaard, geëvacueerd. Pas laat na de bevrijding keerden ze terug in een gebied waar weinig van over was gebleven.

Maar het landschap aan de Maas heeft meer moeten doorstaan. Het landschap kenmerkt zich door stroomruggen, vroegere rivierbeddingen, relicten van vroegere dijkdoorbraken en verdedigingswerken. Het gebied waar dit Klompenpad doorheen loopt, heeft door overstromingen en hoge grondwaterstanden vele veranderingen doorgemaakt. De wielen in de Wellsche Waard herinneren aan de talloze dijkdoorbraken. We lopen langs de vroegere bedding van de Maas, die in 1904 vanwege de wateroverlast en overstromingen werd verlegd. De komst van gemaal De Baanbreker in 1950 in Wellseind speelde eveneens een belangrijke rol in de ontwatering van de landbouwgronden én is een interessant gebouw.

 

We verlaten de Maas en lopen onderlangs aan de dijk richting Strandbad Well en genieten van het uitzicht op de afgedamde Maas. Dan komen we het eerste hek tegen en moeten we even klimmen. We lopen tussen de koeien door naar de Slijkwellse dijk, waar we ook weer onderlangs verder kunnen, totdat we bij het gemaal De Baanbreker komen. Om onderweg de koeien en schapen niet te verstoren, zijn honden op dit stuk verboden. We lassen een korte pauze in en genieten van het uitzicht vanaf de dijk op de uiterwaarden. Dan laten we de Maas achter ons en gaan de polder in.

We lopen een stuk verhard en zien in de verte de koeien van Den Eelder in de wei liggen. De route gaat nu vooral langs groene weilanden en heel veel sloten. Hier komen we ook op een kruising waar je de mogelijkheid hebt om via Slot Well de route af te korten. We gaan verder via ‘binnendoor’paden richting Wordragen en Ammerzoden. Daar komen we langs een aardbeienautomaat en kunnen nog net genieten van de laatste zomerkoninkjes, die we al wandelend opeten. In de verte horen we geknal. Er is vast iets te doen op het imposante Kasteel Ammersoyen. Als we daar aankomen, blijkt er een voetbalwedstrijd in volle gang te zijn op de sportvelden die naast het kasteel liggen. Het publiek vermaakt zich kostelijk.

Kasteel Ammersoyen, is een van de best bewaarde burchten van Nederland en de moeite waard om te bezoeken. Het kasteel heeft vier hoektorens, een voorburcht en is geheel omgracht. Een typische Hollandse waterburcht. Bij de bouw rond 1300 lag kasteel Ammersoyen aan de Maas. Niet veel later werd de loop van de rivier verlegd, maar bleef het kasteel met zijn voorburcht door water omgeven. Het kasteel met zijn vierkante grondplan en vier hoektorens is een goed voorbeeld van het door graaf Floris V van Holland geïntroduceerd kasteeltype. Opvallend is dat het kasteel als één geheel is gebouwd, terwijl de meeste kastelen zijn opgetrokken in verschillende fases. In 1957 kocht Geldersche Kasteelen het kasteel en begon met een restauratie in 1959 van maar liefst zestien jaar. In 1975 werd de restauratie afgerond en kon het publiek het schitterende kasteel voor het eerst bewonderen.

Bij het kasteel bevindt zich Koetshuis Kasteel Ammersoyen waar tijdens de wandelroute een aangename stop kan worden ingelast voor een hapje en een drankje, al dan niet klein of groot.

Vanuit daar gaat de route door Ammerzoden heen en komen we uit bij Het Oude Veerhuis bij de jachthaven. Daar lopen we weer door de uiterwaarden naar het ‘t Wellse Veerhuis en zijn weer terug bij de auto.

Het plezierige aan deze wandelroute is dat er verschillende mogelijkheden zijn om de route te verkorten of te verlengen: 6, 10 of 12 kilometer. Ook staat de route erg duidelijk aangegeven en is er een app beschikbaar. Meer informatie staat op: www.klompenpaden.nl.

Verder lezen

Tags