bird
zondag 26 mei | 05.34 uur

Op ontdekking in Loevestein

Slot Loevestein-28052020-Kim Balster-7832 (Klein)

Ridder Dirc

Gids Corien leidt ons rond in het eeuwenoude, stoere kasteel. “Tussen verschillende belegeringen zag Ridder Dirc kans om op het uiterste puntje in het Munnikenland een kasteel te bouwen. Een strategisch en veilige plek. Daarnaast was de Maas ideaal voor tolheffing. Dirc begint met een simpele stenen toren en in slechts 10 jaar tijd bouwt hij het uit tot een heus kasteel. Het tolheffen wordt Dirc niet in dank afgenomen,” verklapt Corien. “Dirc’s leenheer, de machtige graaf van Holland, laat zijn oog vallen op het imposante bouwwerk op de grens van Holland en Gelre. En zo raakt Dirc zijn kasteel, voordat het af is, al kwijt.”

Hugo de Groot

Terwijl we naar de tweede verdieping lopen, maken we ook een sprong in de tijd. “In 1572 laat Willem van Oranje, Slot Loevestein versterken. Rondom het kasteel worden vestingwallen aangelegd. Daaromheen wordt een gracht gegraven. In de vesting wonen soldaten; aanvankelijk in houten barakken, later in stenen huisjes. Het kasteel staat kaal en leeg in het midden en is heel geschikt als gevangenis. De gevangenen zijn politiek en religieus andersdenkenden. De bekendste, Hugo de Groot, maakt Loevestein beroemd door zijn spectaculaire ontsnapping in een boekenkist.”

Hollandse Waterlinie

Een eeuw later zitten we midden in de Nederlandse Opstand. “Er wordt een permanente verdedigingslinie aangelegd: de Hollandse Waterlinie. Het concept is eenvoudig en effectief. Delen van het land worden onder water gezet om te voorkomen dat de vijand kan oprukken. Het primaire doel is de bescherming van het westen; het belangrijke, machtige Holland. Maar is dat rechtvaardig? Kun je een helft van een land opofferen om de andere helft te beschermen?”

Zo is er nog veel meer te ontdekken op Loevestein. En dat gewoon in je eigen achtertuin.

 TIP: Verken de Vestingdriehoek

Combineer Loevestein met een fietstocht door de Vestingdriehoek. Geniet van weidse uitzichten op het rivierenlandschap als je fietst van Zaltbommel naar fort Vuren, dwaal door de pittoreske straatjes van Woudrichem en Gorinchem en voel de wind in je haren terwijl je vanaf de veerboot in de verte het kasteel ziet opdoemen.

Tags