bird
vrijdag 03 mei | 09.24 uur

'Wethouder Peter de Vries bezit grond in omstreden plangebied'

13-03-2024 11:49
uur
141122_OntzandingRepoEVAendorpsraad
De brief is geschreven door Gerard van Mook (rechts). Foto: Bommelerwaardgids

ALEM - Eén van de percelen grond die in het plangebied voor de gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries ligt, is van voormalig Maasdriels wethouder Peter de Vries. Dat meldde de dorpsraad van Alem vorige week na een onderzoek via een brief aan het college van B & W en de gemeenteraad.

De raadsvergadering van 28 september vorig jaar deed veel stof opwaaien. Niet alleen omdat er werd ingestemd met de twee jaar durende tweede fase van de gebiedsontwikkeling rondom Alem en St. Andries, maar ook zeker door een dreigende integriteitskwestie die boven het hoofd van CDA'ers Helmine van Boxtel en Theo van Goch zou hangen, vanwege het bezitten van grond in het plangebied.

Belangenverstrengeling
Nu blijkt echter uit onderzoek dat zij niet de enige politici zijn die eigenaar zijn van een perceel in het plangebied; ook Peter de Vries - destijds verantwoordelijk wethouder - zou grond bezitten in het projectgebied. Gerard van Mook van de Dorpsraad Alem legt uit: "We kregen een tip en het blijkt inderdaad dat een perceel grond dat achter het huis van De Vries ligt, ook in het plangebied ligt.

Van Mook is stellig: "Hij had dit dossier niet mogen behandelen in verband met mogelijke belangenverstrengeling. Als er bij twee raadsleden gedreigd wordt met een integriteitskwestie, dan mogen we in het geval van de wethouder grote vraagtekens zetten bij zijn integriteit." De gemeente Maasdriel heeft bevestigd dat er een onderzoek wordt ingesteld: "We nemen dit signaal van de dorpsraad serieus en kunnen bevestigen dat er wordt onderzocht of er sprake van een integriteitskwestie is", aldus Michiel Alexander de Raaf. Hij neemt momenteel de honneurs als loco-burgemeester waar, omdat burgemeester Jaco Geurts afgelopen weekend onverwachts is geopereerd. Het herstel duurt zo'n zes weken. 

Druppel
De gebiedsontwikkeling Alem en St. Andries is al tijden een veelbesproken onderwerp in Alem en omgeving. Onderdeel van het plan is namelijk de grondstoffenwinning - oftewel ontzanding - van de Marensche Waarden; een natuurgebied bij Alem. De dorpsraad stelt dat inwoners jarenlange overlast en scheuren in huizen vrezen wanneer deze ontzanding daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Desalniettemin stemde de kleinste meerderheid eind september in met de twee jaar durende tweede fase van de gebiedsontwikkeling. Wat de gevolgen van de onthulling van de dorpsraad hiervoor gaan zijn, is nog niet duidelijk, maar de wens van de dorpsraad is dat wel: "Stoppen met dit hele dossier. Het is misschien wensdenken, maar er is zoveel fout gegaan en dit is voor ons de druppel die de emmer doet overlopen", besluit Van Mook.

Bommelerwaardgids-journalist Dominik Morawiak maakte eind 2022 een uitgebreide videoreportage over de plannen voor ontzanding in de Marensche Waarden. Deze video is hier te vinden.

Tags

Peter de Vries,ontzanding,Gerard van Mook,Dorpsraad Maasdriel