bird
vrijdag 17 mei | 10.13 uur

Tour de Waal biedt weer gevarieerd programma op zondag 5 mei

02-05-2024 16:01
uur
Door: Britta Alink
020524_TourdeWaal_LR
In Zaltbommel staat op 5 mei ook dit jaar een leger tentenkamp. Foto: Tour de Waal

REGIO – Op zondag 5 mei houdt Tour de Waal weer het jaarlijkse Bevrijdingsdagevenement aan de oevers van de Waal. Het feest is op meerdere locaties. Hoogtepunten zijn de broodjesdropping voor de kinderen, de colonne met oude legervoertuigen en kunst, muziek en poëzie. 

Voorzitter Gerard Nieuwenhuis: “Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven. Als vertrekpunt nemen we het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. We verbinden die met eigentijdse, culturele activiteiten om het belang van leven in vrijheid en het beleven van die vrijheid over het voetlicht te brengen. ‘Vrijheid is meer dan geen oorlog’."

Bruisend Zaltbommel in jaren ‘40 sfeer
In Zaltbommel is er weer een compleet legertentenkamp, dit jaar zelfs met een Canadese WOII-veldkeuken. Omdat het evenement dit jaar op zondag valt, beginnen en eindigen ze met een kerkdienst aan de Waal. Deze wordt verzorgd door een originele Chaplain (kapelaan) uit het Amerikaanse leger. De parachutisten komen snoep uitdelen. 

De mensen die de oorlog naspelen, gaan in hun roeiboten de rivier de Waal oversteken. Op de Waalkade is er een leuke markt. De bibliotheek en Stichting Kompas organiseren samen een speciale maaltijd voor vrijheid. Tour de Waal heeft parachutes in verschillende maten die je kunt lenen.

Activiteiten
Op 5 mei rijden er tijdens Tour de Waal twee colonnes door het Rivierenland richting Zaltbommel. Eén van die colonnes start bij Slot Loevestein en maakt dan een ronde door de Bommelerwaard om in Zaltbommel te eindigen. Onderweg stoppen de colonnes bij verzorgingshuizen om broodjes uit te delen.

Op twee plaatsen in de Bommelerwaard is de broodjesdropping. De tijden zijn bij benadering. Er wordt daarom aangeraden op tijd te zijn. 12:40-12:55: Zuilichem, 12:50-13:05: Zaltbommel (1e keer), 12:55-13:10 en 13:30-13:50 (2e keer).

Daarnaast is dit jaar voor de tiende keer een "Poëzie Tour de Waal”, een tour met verschillende dichters langs de Waal.

Gehele programma
Bij Tour de Waal is er ook van alles te doen in de West Betuwe. Het programma is te uitgebreid om volledig op te noemen. Kijk op www.tourdewaal.nl voor meer informatie.

Het team van BWG TV maakte vorig jaar een videoreportage over Tour de Waal. Deze video is hieronder te vinden.

Tags

Tour de Waal,bevrijdingsdag