bird
donderdag 28 maart | 18.24 uur

Weinig camerabeelden van oud & nieuw Hedel: 'Goed misgegaan in communicatie'

03-02-2023 14:04
uur
Door: Martin van Hemert
030223_nieuwjaarHedel
Het Kasteelplein in Hedel zag er op 1 januari zo uit. Foto: Bart Meesters

HEDEL – Het was pure pech dat er tijdens de uit de hand gelopen jaarwisseling in Hedel geen Mobiele Eenheid aanwezig was. De afwezigheid van extra geavanceerde beveiligingscamera’s is de gemeente Maasdriel daarentegen wél aan te rekenen.

Dat bleek vorige week tijdens de commissievergadering Samenleving en Financiën. De voorbije jaarwisseling verliep voor het zoveelste jaar op diverse plaatsen in de Bommelerwaard onrustig.

Hedel spande daarbij de kroon: bij het winkelcentrum aan de Kasteellaan werden auto’s en een caravan in brand gestoken. Prullenbakken, verkeersborden, een brievenbus en palen met beveiligingscamera’s werden opgeblazen of omver getrapt. In de gemeente Maasdriel liep de jaarwisseling daardoor flink in de papieren: 31.000 euro schade, waarvan 18.000 euro aan vernielde camera’s. In de voorgaande jaren schommelde het schadebedrag rond de 20.000 euro.

Oorlog
Naast die aanzienlijke financiële schade, was er ook de nodige emotionele schade bij omwonenden, zo merkten raadsleden tijdens een speciaal belegde bewonersavond in Gelre’s End. Remco de Haan (CDA) ‘schrok van de emoties’, Tom van Engelen (D66) vond het ‘schokkend om te horen welke gevoelens inwoners van de gemeente hebben gehad’ en volgens Lion de Frel (VVD) leek het ‘net alsof het oorlog was’.

De gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Hedel waren voor de SGP aanleiding om vragen te stellen aan het college van B & W. Zo vroeg de fractie zich onder meer af waarom er geen Mobiele Eenheid is ingezet. Burgemeester Henny van Kooten’s antwoord op die vraag was zowel simpel, als onbegrijpelijk: “We hadden de pech dat het eerder mis ging in Culemborg. Je moet net het ‘geluk’ hebben dat je als eerste het bokje bent. Maar heel eerlijk; 25 ME’ers tegenover 100 á 125 relschoppers, dat had ik nog moeten zien”, aldus Van Kooten vertwijfeld.

Centen
Dat Maasdriel recentelijk tijdens een groot illegaal feest in Wordragen ook al een beroep op de ME moest doen, hielp bovendien niet mee: “Twee ME-pelotons, in totaal honderd man; dat kost wel een paar centen. En De Groot heeft enorm veel recherche-capaciteit gevergd, de grootste zaak in Nederland”, verwijst Van Kooten naar de afpersingszaak rondom de Hedelse fruithandel. “Er is daarom gezegd dat er meer op de aardbol is dan alleen Maasdriel en Hedel. En dat snap ik, maar ik zit hier wel voor de veiligheid”, somberde Van Kooten tijdens de commissievergadering.

De gemeente Maasdriel lijkt op het gebied van ME-inzet dus geen blaam te treffen. Dat geldt niet voor het feit dat er weinig tot geen bruikbare camerabeelden beschikbaar zijn. Het was namelijk de bedoeling dat er geavanceerde camera’s zouden komen, maar tot Van Kooten’s schrik bleek een week voor de jaarwisseling dat het beveiligingsbedrijf nergens van af wist: “In de communicatie tussen de gemeente en het bedrijf is iets goed misgegaan”, stelt Van Kooten met gevoel voor understatement.

Geheugenkaart
Op die korte termijn blijken beveiligingscamera’s op palen nog de enige overgebleven optie. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn, want de relschoppers gooien de palen om en slopen de camera’s – met daarin de geheugenkaart – van de palen af. “Dat had het bedrijf nog nooit eerder meegemaakt”, aldus Van Kooten. Hij wil wel benadrukken dat de voorbereidingen voor de jaarwisseling een lange tijd hebben geduurd: "Weet dat er maanden van tevoren met groot team is samengewerkt om te kijken wat er kan worden gedaan om te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Men dacht dat dit voldoende was, maar dus niet”, besloot Van Kooten.

Na Van Kooten's aangekondigde vertrek in april, zal diens opvolger het hoofdpijndossier overnemen. “Ik zal het onder zijn of haar aandacht brengen, al hoop ik dat het laatste keer is dat het in deze omvang is gebeurd.”

Tags

jaarwisseling,oud en nieuw Hedel