bird
donderdag 28 maart | 18.48 uur

Sluit BC De Grote Rivieren zijn deuren? 'Draaien al jarenlang op drie bestuursleden'

09-09-2022 17:11
uur
Door: Dominik Morawiak
090922_BCDerivieren
Gradus Kruitwagen en Joop de Bijl zijn beiden aan het bezoekerscentrum verbonden. Foto: Koen Vandenput

HEEREWAARDEN – Het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het museum draait al een langere tijd op een verminderd aantal mensen en dat is niet vol te houden op de lange termijn. “Er moet wat gebeuren”, zegt bestuurslid Gradus Kruitwagen.

Al vijftig jaar vormt het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden een vast begrip in de Bommelerwaard. Bezoekers vinden daar informatie over het landschap, de natuur en de historie van de omgeving. Zo organiseert het museum tentoonstellingen over riviervisserij, water en steenindustrie. Toeristen kunnen er ook terecht voor de mooiste wandel- en fietsroutes in de omgeving. Het museum verzorgt daarnaast de educatie voor lagere scholen in de regio. “We willen mensen bewust maken van de natuur en het milieu”, vertelt Kruitwagen die zelf drie jaar geleden vrijwilliger is geworden. “Ik ging met pensioen en ik wilde wat activiteiten ondernemen met mensen en met de maatschappij.”

Een groot deel van zijn tijd bij het museum werd beïnvloed door de coronamaatregelen. “Corona had zijn voor- en nadelen. We hadden geen bezoekers, maar we konden de tentoonstellingen een nieuwe vorm geven en we hebben het museum van binnen opgefrist.” Zo hebben de vrijwilligers een tentoonstelling over water ingericht. “Bezoekers kunnen allerlei experimenten doen, zoals watermanagement. Met een grote maquette kunnen we laten zien wat de gevolgen zijn van de verstedelijking”, licht Kruitwagen toe.

Personeelstekort
Het is de vraag hoe lang mensen nog kunnen genieten van nieuwe tentoonstellingen en een opgeknapte binnenruimte. Het museum kampt namelijk met een tekort aan vrijwilligers. Dat is te merken aan onder andere de openingstijden. Het centrum is alleen op dinsdag- en donderdagochtend geopend. “We zouden meer dagen in de week open willen. We draaien al jarenlang op drie bestuursleden en dat is te weinig.”

De vergrijzing en te weinig aanwas van nieuwe vrijwilligers zorgen ervoor dat het bezoekerscentrum te weinig mensen heeft voor het onderhoud of het meedenken over nieuwe tentoonstellingen. ‘We zijn begonnen aan het onderhoud aan het pand van buiten. Ik kan mensen van zeventig jaar het gras laten maaien, maar ik kan ze niet de trap op sturen om te schilderen. Dat is onverantwoord.”

Energierekening
Kruitwagen maakt zich daarnaast grote zorgen voor de komende winter over de energierekening. “Ook al heb je een vast contract, het houdt op een gegeven moment op. We hebben een gebouw dat verwarmd moet worden. De vraag is of wij dat kunnen trekken.”

Een groep nieuwe vrijwilligers zou Kruitwagens zorgen voor een deel wegnemen. Tot nu toe hebben twee mensen interesse getoond. Om optimaal te kunnen draaien heeft het museum in totaal tien mensen nodig. “We hebben heel graag twee of drie nieuwe bestuursleden erbij om de organisatorische kant te doen. En graag een man of zeven die actief één of twee keer in de week de handen uit de mouwen steken.”

Geen eisen
Iedereen is welkom om vrijwilliger te worden, het museum stelt geen bepaalde eisen aan belangstellenden. “We proberen iedereen met de vaardigheden die die heeft in te zetten op het Bezoekerscentrum. De één kan goed overweg met zijn handen en een ander kan goed verhalen vertellen als gids. We proberen iedereen aan het werk te zetten waar hij of zij het grootste plezier uithaalt.”

Toekomstplannen
Als het lukt om nieuwe vrijwilligers te werven, heeft Kruitwagen al plannen voor de uitbreiding van de activiteiten van het museum. “We kunnen vaker rondleidingen door de omgeving doen, bijvoorbeeld op Sint Andries. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is hier in de omgeving gevochten. En we kunnen speurtochten voor kinderen organiseren zodat ze spelenderwijs kunnen leren.”

Kruitwagen zou het 'heel jammer' vinden als het museum zou moeten sluiten. “Het is niet zo dat we over een half jaar al gaan stoppen, maar voor de lange termijn hebben we wel een oplossing nodig. Een museum verdwijnt maar één keer, een stukje historie gaat verloren. Ik zou het zonde vinden om de boel te sluiten als we geen handjes meer hebben.” 

Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend op dinsdag- of donderdagochtend langskomen voor meer info. Bellen of een mail sturen kan naar 0487-572831 (Angela) of 06-44824867 (Gradus) of beheer@bcdegroterivieren.nl.

Meer informatie over het museum is te vinden op www.bcdegroterivieren.nl

Tags

De Grote Rivieren,Heerewaarden,Gradus Kruitwagen,Bezoekerscentrum