bird
donderdag 02 mei | 01.54 uur

Raad Maasdriel bespreekt roerige jaarwisseling op 14 maart (met video)

06-03-2024 11:56
uur
jaarwisseling 2023_oud en nieuw_Ongeregeldheden Hedel 3
Archieffoto: Bart Meesters

MAASDRIEL – De uit de hand gelopen jaarwisseling in Maasdriel wordt besproken tijdens de raadsvergadering op donderdag 14 maart.

De gemeenteraad zal zich gaan buigen over de raadsinformatiebrief die zij vorige week van burgemeester Jaco Geurts hebben ontvangen. Daarin werd onder meer gemeld dat de totale kosten voor de aanloop naar de jaarwisseling en de jaarwisseling zelf 85.000 euro bedragen.

Uitzoekwerk
Het overgrote merendeel van die totale kosten zal moeten worden betaald door de inwoners van Maasdriel, zo verwacht Geurts: "We zijn nog aan het kijken of we iets op de daders kunnen verhalen, maar ambtelijke capaciteit kun je niet op daders verhalen. Bij de daadwerkelijke schade moet je precies weten wie wat heeft gedaan. Wie heeft de ondergrondse container kapot gemaakt? Het vergt veel uitzoekwerk om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb daar geen al te hoge verwachtingen van."

Ook blikte Geurts uitgebreid terug op zijn handelen tijdens de ongeregeldheden in Hedel en Kerkdriel. Vanuit Hedel en omgeving kwam de voorbije periode namelijk kritiek op de timing van de inzet van de Mobiele Eenheid (ME). Burgemeester Geurts zou te laat gehandeld hebben. 

Georganiseerd
Volgens de burgemeester ontstonden de ongeregeldheden niet spontaan: "Onderzoek moet het verder uitwijzen, maar het lijkt erop dat erover nagedacht is, dat het in georganiseerd verband geweest is. Dat zegt ook iets: ‘het is geen feest als de ME niet is geweest’. Dat kunnen we niet tolereren in deze samenleving."

Het team van BWG TV heeft een videoreportage gemaakt over de jaarwisseling in Hedel. Daarin geven de burgemeester en inwoners van Hedel hun reactie op de ongeregeldheden. De video is hieronder te bekijken.

Tags

jaarwisseling Maasdriel,ongeregeldheden Hedel