bird
maandag 15 april | 21.09 uur

Prinses Margriet opent nieuwe presentatie in Ammersoyen

21-03-2024 14:55
uur
Ammersoyen_-Kasteel-brouwkelder-Gerard-Burgers-MF24221-1- (1)
Eén van de hoogtepunten is de unieke brouwoven, die onder de vloer van de kelder verborgen lag. (Foto: Gerard Burgers)

AMMERZODEN – Prinses Margriet verricht op donderdag 4 april de officiële opening van de vernieuwde publiekspresentatie op Kasteel Ammersoyen.

"Het is een eer om Prinses Margriet te verwelkomen bij de opening van onze nieuwe publiekspresentatie," aldus Michel van Maarseveen, directeur-bestuurder van Geldersch Landschap & Kasteelen. "Haar aanwezigheid onderstreept het belang van cultureel erfgoed en de waarde van het behoud en de beleving ervan."

Unieke brouwoven
Een van de hoogtepunten van de vernieuwde presentatie is de unieke brouwoven, een zeldzaam overblijfsel uit de middeleeuwen dat onder de vloer van de kelder verborgen lag. Conservator Marieke Knuijt benadrukt het belang van het onthullen van deze historische schatten: "Ammersoyen is het enige kasteel in Nederland met een middeleeuwse oven voor het brouwen van bier binnen de muren, en het is onze missie om dit erfgoed te behouden en te delen met het publiek."

De onbekende middeleeuwen
De presentatie gaat verder dan de gebruikelijke clichés van de middeleeuwen. Kasteelmanager Annette Zeelenberg legt uit: "We willen de bezoekers niet alleen de bekende beelden tonen, maar ook de minder bekende aspecten van dit tijdperk belichten zoals de rol van de vrouw in de middeleeuwen, het kleurengebruik op de muren en het straffen van gevangenen.”

Kruiden- en hoptuin
Het uitgangspunt van deze nieuwe presentatie is de unieke archeologische collectie van scherven die in de slotgracht is gevonden. Vrijwilligers en bezoekers werken samen in het Schervenlab om de ontelbare scherven, die in de kasteelgracht zijn gevonden, weer in elkaar te puzzelen. Ook wordt de relatie tussen kasteel en kruiden- en hoptuin belicht waar allerlei ingrediënten voor het brouwen van bier geteeld worden. De kruiden- en hoptuin zijn recent weer opnieuw aangelegd.

(tekst gaat verder onder de foto's van Gerard Burgers)

De nieuwe presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Louter en ruimtelijk vormgever Even more, dankzij de genereuze steun van diverse fondsen en donateurs, waaronder het Mondriaan Fonds, provincie Gelderland, Regionaal Investeringsfonds FruitDelta, stichting Haagvalken, het Cultuurfonds, Van Leusen-Harder fonds, familie Wessel Jansen Fonds, Arcadiëfonds, De Versterking en donateurs van GLK.

 

 

 

Tags

kasteel ammersoyen,prinses margriet