bird
woensdag 29 november | 13.13 uur

OM eist twaalf jaar cel voor doodslag in woning in Gameren

21-11-2023 14:11
uur
Door: Martin van Hemert
010623_lichaamBeemstraat
Archieffoto: Hans Verbeek/Meesters Multimedia

GAMEREN/ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag tegen een 75-jarige man. Hij wordt ervan verdacht eind mei zijn vrouw te hebben omgebracht in hun woning aan de Beemstraat in Gameren.

De ontzetting was groot bij inwoners van Gameren en de rest van de Bommelerwaard, toen de politie op 30 mei meldde dat er een stoffelijk overschot was aangetroffen in een woning aan de Beemstraat. Een dag later liet de politie weten dat er een verdachte was aangehouden; de 75-jarige man van de levenloze vrouw die een dag eerder in het huis werd gevonden.

Beschadigd
De zaak was lange tijd met nevelen omhuld, totdat vorige week de rechtszaak zich aandiende. Daarin werd duidelijk dat de verdachte heeft bekend dat hij zijn vrouw heeft omgebracht. Hij verklaarde tijdens het onderzoek dat hij woedend werd door een opmerking die zijn vrouw maakte. "Het slachtoffer, een vitale vrouw, is mishandeld en gedood in haar eigen huis, door haar eigen man. Ze is versleept en zwaar beschadigd achter gelaten. Een daad die is ingeslagen als een bom", zo constateerde de officier van justitie (OvJ).

De verdachte is door deskundigen onderzocht en wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. De officier van justitie noemde het extra krenkend voor de nabestaanden dat verdachte zichzelf als slachtoffer ziet en zijn vrouw als de veroorzaker: “In zijn verklaringen heeft hij nooit gesproken over wat hij haar heeft aangedaan, maar vooral over wat zij hem heeft aangedaan.”

Pijn
De OvJ vervolgt: "Het nemen van een leven is het zwaarste strafbare feit uit ons wetboek van strafrecht. Hier gaat het niet om een pure opwelling. Het slachtoffer is gevlucht en verdachte bleef haar achterna gaan en aanvallen. Dit is een doodslagzaak die daarom aanschuurt tegen moord."

"Het slachtoffer stond nog volop in het leven. Haar dierbaren voelen dagelijks de pijn en blijven achter met vragen. Hen is onherstelbaar leed aangedaan", aldus de OvJ, die een lange onvoorwaardelijke celstraf passend vindt; 12 jaar met aftrek van voorarrest. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Tags

doodslag