bird
dinsdag 06 december | 22.28 uur

Langere opvang van meer Oekraïners op Europarcs Resort aan de Maas

04-10-2022 12:20
uur
Door: Martin van Hemert
070322_ResortaandeMaasLR
De opvang van vluchtelingen op Resort aan de Maas is verlengd. Foto: Tido Mureddu

KERKDRIEL - De noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne op Europarcs Resort aan de Maas in Kerkdriel wordt verlengd tot minimaal 1 april 2023. Ook zullen er meer Oekraïners van de opvang op het vakantiepark gebruik kunnen maken.

Aanvankelijk zouden de vluchtelingen tot eind dit jaar op Resort aan de Maas verblijven, maar er is nu dus voor gekozen om die termijn met drie maanden te verlengen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de noodopvang op het vakantiepark in Kerkdriel nog tot 1 juli uit te breiden. 'Over de vraag of dat noodzakelijk en wenselijk is, zullen wij ons de komende maanden buigen', aldus het college van burgemeester en wethouders in een informerende brief aan de raad.

Het college is zich naar eigen zeggen goed bewust van de onvoorspelbaarheid van de situatie met betrekking tot Oekraïense vluchtelingen: "We bereiden onszelf voor op verschillende scenario's, die mede bepaald worden door het mogelijke verloop van de oorlog in Oekraïne, maar waarin we ook aandacht hebben voor de lokale leefbaarheid én het welzijn van al onze inwoners."

Uitbreiden
Naast de verlenging tot 1 april 2023 en mogelijk daarna nog tot 1 juli wordt ook het aantal plekken voor Oekraïense vluchtelingen op Europarcs Resort aan de Maas uitgebreid. Op dit moment zijn alle plekken in de noodopvanglocatie op Resort aan de Maas bezet door ongeveer 215 vluchtelingen uit Oekraïne. "Echter hebben wij wel de mogelijkheid om een aantal extra huisjes in gebruik te nemen voor noodopvang. Op sommige plekken in onze regio is het niet mogelijk om nog langer vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen of neemt het aantal opvangplekken binnenkort af. Wij hebben daarom in de regio aangeboden om onze noodopvang uit te breiden met maximaal 35 plekken", aldus het college van B & W.

Dit betekent dat er tot in elk geval 1 april 2023 zo’n 250 vluchtelingen uit Oekraïne op worden gevangen in Maasdriel. "Daarmee leveren wij als gemeente een substantiële bijdrage aan de gezamenlijke opvangopgave waar wij regionaal, maar ook landelijk, voor staan." De omwonenden van de noodopvanglocatie worden per brief geïnformeerd over de verlenging van de noodopvang op het vakantiepark.

Statushouders
Behalve de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is de gemeente Maasdriel naar eigen zeggen ook druk geweest met het huisvesten van de zogeheten statushouders; asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen voor de duur van vijf jaar. De gemeente Maasdriel heeft dit jaar vijftig statushouders ondergebracht en voldoet daarmee aan haar taak.

Op dit moment biedt de gemeente Zaltbommel tot en met 31 december crisisnoodopvang in sporthal De Ring in de wijk De Vergt in Zaltbommel. Ook Culemborg en Buren hebben opvangplaatsen in gericht. Bij elkaar opgeteld zijn er nu 288 crisisnoodopvangplaatsen beschikbaar. Al die plaatsen zijn op dit moment bezet.

Tags

Resort aan de Maas,Oekraïne,vluchtelingen

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie